Odlučena sudbina Kvarnera: Sabor izglasao tzv. lex LNG

Odlučena sudbina Kvarnera: Sabor izglasao tzv. lex LNG

Omišalj: mjesto gdje je predviđena gradnja plutajućeg LNG terminala (Foto: Pixsell

Lex LNG izglasan je većinom glasova u Saboru. Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, koji omogućava projekt LNG- a na Krku, donesen je sa 77 glasova za i 25 protiv. SDP, čijih tristotinjak amandmana na zakon nije prihvaćeno, najavio je da će tražiti ocjenu ustavnosti zakona.

Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. 'lex LNG', proteklih je tjedana izazvao velike kontroverze u javnosti i struci, a protiv njega digla se i lokalna zajednica na otoku Krku i u Primorsko-goranskoj županiji. Nezadovoljan što je zakon poslan u hitnu proceduru, umjesto u redovnu kroz dva čitanja, SDP je podnio 360 od ukupno 380 amandmana, no oni su svi odreda danas odbijeni.

Zakonom o terminalu za ukapljeni prirodni plin uređuje se, između ostaloga, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na lokaciji terminala, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizaciju terminala i koncesijske naknade te definira naknada za sigurnost opskrbe. Nositelj investicije projekta LNG terminala je tvrtka LNG Hrvatska, koja bi projekt realizirala kroz dvije faze - izgradnju plutajućeg terminala u prvoj fazi te izgradnju kopnenog terminala za ukapljeni prirodni plin u drugoj fazi. 

Izjašnjavanje o amandmanima prošlog je petka trajalo gotovo šest sati, a kako bi se procedura 'skratila', na početku današnjega glasovanja je predsjednik Sabora Gordan Jandroković predložio da se, umjesto elektronički, o njima glasuje ručno. "Ovo je bila uobičajena praksa kada nije bilo elektroničkog glasovanja", pojasnio je taj prijedlog Jandroković.

Iako se složio s prijedlogom, SDP-ov Arsen Bauk je zatražio da se nakon svakih 30 amandmana traži elektronička provjera kvoruma.

U znak prosvjeda zbog takvoga 'brzopoteznog' načina glasovanja, sabornicu je najprije napustio Most, a njihov su primjer slijedili i nezavisni Marin Škibola, Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrrvatsku), Ivan Pernar (Živi Zid) te bivši SDP-ovci Mirando Mrsić i Zdravko Ronko.

Iako je inicijativa bila upravo njihova, ubrzo po početku glasovanja sabornicu je napustila i većina SDP-ovaca, pa i sam čelnik te stranke Davor BernardićU ime SDP-ovog Kluba Peđa Grbin je, tijekom glasovanja o njihovim amandmanima koji su svi od reda odbijani, zatražio  stanku.

"Tim će se zakonom svim građanima nametnuti plaćanje naknade kad terminal ne bude poslovao pozitivno. S druge strane, vladi se omogućuje da bez vođenja odgovorajućeg postupka privatizira taj terminal i prenese ga trećoj osobi, a sve to uz protivljenje građana Omišlja, Krka, Primorsko-goranske i Istarske županije", pojasnio je Grbin zahtjev za stankom.

Vladajućima je zamjerio i jer ih, kako je rekao, ništa nije nagnalo da zbog svega provedu drugo, odnosno treće čitanje. "Nije vam stalo do građana pa ste spremni i na ovaj igrokaz, samo da što brže progurate zakon i nekoj novoj grupi Borg omogućite milijunske zarade iz proračuna o trošku svih hrvatskih građana", poručio je Grbin.

Iz Nezavisne liste Bura najavljuju građanski neposluh zatvaranjem Krčkoga mosta na 15 minuta. Poslušajte komentar primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine i izvještaj Snježane Kralj, imamo i izjavu načelnice Omišlja Mirele Ahmetović, a Hrvoja Burića smo pitali kad namjerava na Krčki most:

Komadina: Izdaja svoga kraja, pripremila Neva Funčić

Ahmetović: Kirin, Klarić, Kliman, Lekaj Prljaskaj, Borić; pripremio Saša Vuksan

Burić: Svim legitimnim sredstvima protiv plutajućeg LNG terminala, pripremio Saša Vuksan

Izglasan "lex LNG", pripremila Snježana Kralj

Komentari