Oformljena Opatijska inicijativa: zajedno za opstanak hrvatskog sporta

Oformljena Opatijska inicijativa: zajedno za opstanak hrvatskog sporta Oformljena Opatijska inicijativa: zajedno za opstanak hrvatskog sporta

Sudionici Opatijske inicijative (Foto: Radio Rijeka)

Ovakva inicijativa je hvalevrijedna. Najviše smo razgovarali o financiranju hrvatskog sporta, ali ponajviše klupskog, jer mnogim sportovima prijeti odlazak u amaterizam, rekao je savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Madžar.

Desetak dana nakon konferencije za novinare na kojoj je prvi put upoznao javnost sa svojim planom financiranja hrvatskog sporta, okupio je Damir Mišković sve relevantne čimbenike u Opatiji, na okruglom stolu pod nazivom "Modeli financiranja hrvatskog sporta". Nakon dva i pol sata dugih razgovora, oformljena je Opatijska inicijativa, koja će se baviti strategijom sustavnog financiranja sporta u Hrvatskoj. Inicijativu čine predstavnici pet saveza klupskih sportova.

Razgovaralo se o alternativnim izvorima financiranja. Ne zadiremo u dosadašnji sustav financiranja sporta ili u državni proračun. Odlučili smo formirati komisiju u roku od tri tjedna, a nakon toga ćemo s jednim aktom izaći prema državnim tijelima. Ovaj saziv bez iznimke je podržao inicijativu, svima nam je cilj boljitak hrvatskog sporta, posebno ekipnog, rekao je u ime svih okupljenih direktor riječkoga nogometnog prvoligaša Vlado Čohar.

Glavnina današnje rasprave odnosila se na financiranje hrvatskog sporta, sve na tragu onoga što je Damir Mišković iznio prije destak dana.

Ovo nije moja, nego inicijativa svih nas. Danas se pokazalo veliko zajedništvo između svih naših sportova. Trajalo je dva i pol sata, znači bilo je i zanimljivo. Sve danas bilo je na tragu onoga što sam iznio na konferenciji za novinare. Dodali smo još par novih prijedloga. Zaključili smo kako je to realna ostvarivo. Mi sami zarađujemo te novce, samo ih je nužno preusmjeriti. Ne tražimo ništa posebno, već samo ono što nam pripada, rekao je Mišković.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici ostalih ekipnih sportova. Predsjednik Hrvatskoga košarkaškog saveza Stojko Vranković, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Ivan Baković, predstavnik HNS-a Vlado Iveta, predstavnik Hrvatskoga rukometnog saveza Darko Dunato te prvi čovjek hrvatskog vaterpola Predrag Sloboda.

Ovo je pozitivna inicijativa. Tih pet najtrofejnijih naših sportova nalazi se na rubu nestanka. Financije su takve kakve jesu ili ih uopće nema. Zajedničkom akcijom pokušavamo to riješiti. Mislim da je ovo put ka boljitku hrvatskog sporta, rekao je Sloboda.

Kako bi ovakva inicijativa imala uopće prigodu zaživjeti, nužna je podrška politike. Podršku ovom skupu dao je i savjetnik predsjednice RH Tomislav Madžar.

Sport je za Hrvatsku jako vrijedan i često se pokazao kao naš najbolji ambasador u svijetu. Ovakva inicijativa je hvalevrijedna i može samo doprinijeti da se o sportu i sportašima priča na afirmativan način, što oni i zaslužuju. Najviše smo razgovarali o financiranju hrvatskog sporta, ali ponajviše klupskog sporta, jer mnogim sportovima prijeti odlazak u amaterizam. A baza je najvrjednija, iz baze se generiraju novi sportaši koji će predstavljati Hrvatsku. Ovo je sigurno put prema boljoj situaciji. Mnogi su klubovi u velikim financijskim problemima i mi im na svim razinama trebamo pomoći, rekao je Madžar.

Skupu su se odazvali i predstavnici većine prvoligaških nogometnih klubova, zatim Krešimir Šamija, izaslanik državne tajnice za sport Janice Kostelić, te voditelj Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o športu Vanja Smokvina. Jedan od sljedećih koraka danas oformljene Opatijske inicijative bit će i sudjelovanje u izradi nacrta zakona. 

 

Komentari