Oko mora - klikni na aplikaciju "Plavo oko" i prijavi opažanje!

Oko mora - klikni na aplikaciju "Plavo oko" i prijavi opažanje! Oko mora - klikni na aplikaciju "Plavo oko" i prijavi opažanje!
S predstavljanja aplikacije pred novinarima (Foto: PMR) S predstavljanja aplikacije pred novinarima (Foto: PMR)

Detalj naslovnice za aplikaciju (Foto: PMR)

"Plavo oko" je aplikacija za mobilne uređaje posredstvom koje možete prijaviti opažanja na moru: pojavu morskih organizama i/ili onečišćenja. Prirodoslovni muzej Rijeka predstavio ju je uz Svjetski dan oceana.

Budite aktivni suradnik stručnih i znanstvenih istraživanja, pozivaju iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Uz Svjetski dan oceana, 8. lipnja, predstavili su mobilnu aplikaciju "Plavo oko" koja je producirana uz izložbu podvodne fotografije "Ta simpatična crvolika čudovišta s morskog dna".

Kliknite ovdje i namignut će vam Plavo oko - aplikacija je namijenjena sustavnom bilježenju podataka o pojavama morskih organizmima i onečišćenja mora, a s ciljem širenja znanja o moru i njegovoj učinkovitoj zaštiti.

Zapravo, svatko tko boravi u prirodi, na kopnu ili na/u moru, dok šeće, planinari, jedri, pliva, može dojaviti opažanje neobičnog događaja koji ugrožava okoliš ili susret s nepoznatom, zanimljivom, možda potencijalno opasnom vrstom. Možete provjeriti je li ta vrsta biljke ili životinje zaštićena, rijetka ili opasna. 

U vremenu kada svi na mobitelima sa sobom nosimo kamere i fotoaparate, naš zabilježeni podatak može pomoći stručnjacima u praćenju kretanja određene vrste ili grupe organizama, odnosno u organiziranju zaštite Jadranskog mora. 

Brza povratna informacija pomoći će nam da se sami bolje snađemo u možda neobičnoj, možda opasnoj situaciji. 

Komentari