Omogućiti nesmetan prelazak granice građanima Kvarnera i Gorskog kotara

Omogućiti nesmetan prelazak granice građanima Kvarnera i Gorskog kotara

Marko Boras Mandić traži prilagodbu propisa epidemiološkoj situaciji regija (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić u otvorenom je pismo od premijera Hrvatske i Slovenije, temeljem povoljne epidemiološke situacije, zatražio hitno omogućavanje nesmetanog prelaska državne granice između dviju zemalja za građane s područja Kvarnera i Gorskog kotara.

Boras Mandić, koji je inače i predsjednik stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije (PGŽ), u otvorenom pismu Andreju Plenkoviću i Janezu Janši ističe da je više puta pozivao da se svaka regija, odnosno županija epidemiološki zasebno promatra. Nesmetan prelazak granice trebalo bi omogućiti i građanima drugih hrvatskih županija s povoljnom epidemiološkom situacijom, ustvrdio je.

"Područje Primorsko-goranske županije bilježi broj novooboljelih u proteklih 14 dana ispod 10 na 100.000 stanovnika što ovu regiju prema strogim slovenskim mjerilima svrstava u zelenu zonu", naveo je. 

Na području PGŽ je od početka pandemije zaražena samo 151 osoba što čini svega tri posto od ukupno 4.857 pozitivnih na Covid-19 u Hrvatskoj, a procjenjuje se da područje Kvarnera i Gorskog kotara ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europi, naglasio je Boras Mandić.

Unatoč tome, navodi, građani te županije ne mogu u Sloveniju bez prethodnog testiranja i poštivanja strogih mjera, a slične probleme imaju i prilikom tranzita prema drugim europskim zemljama. 

 Istovremeno, građani Slovenije, i to svih teritorijalnih područja, mogu prelaziti hrvatsko-slovensku granicu bez ikakvih poteškoća, istaknuo je Boras Mandić. "Posebno apeliram na institucije Republike Slovenije da donesu važeće odluke koje bi omogućile vrednovanje i procjenu epidemiološke situacije po hrvatskim županijama", zaključio je predsjednik Unije Kvarnera.

Komentari