Opasno je vruće: u PGŽ zbog posljedica vrućina preminulo šest osoba

Opasno je vruće: u PGŽ zbog posljedica vrućina preminulo šest osoba Opasno je vruće: u PGŽ zbog posljedica vrućina preminulo šest osoba
Pasja vrućina (Foto: Pixsell) Pasja vrućina (Foto: Pixsell)

Mnogi osvježenje potraže u moru (Foto: Pixsell)

Pred nama je novi toplinski val. Temperature zraka bit će i do 35 stupnjeva u hladu. Zato oprez, poručuju iz Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije u Rijeci. Zbog velikih vrućina, bilježe se i smrtni slučajevi.

Samo prošli vikend zbog posljedica visokih temperatura preminulo je od srčanog zatajenja čak 6 kroničnih starijih bolesnika, a češće intervencije hitne medicinske pomoći bile su i zbog mlađih osoba kojima se dešavaju kolapsi. Ima više i povreda, posebice na plažama, pa i utapanja. 

Stoga zamjenica ravnatelja i voditeljica medicinske djelatnosti u Zavodu za hitnu medicinu Biserka Grbčić Mikuličić savjetuje: "Ne izlagati se suncu od 10 do 17 sati, držati se hlada na plaži i nikako zagrijani naglo u more. Dom rashladiti klima uređajima ili noću otvoriti prozore i zatvoriti ih tijekom dana i spustiti roletne da ne "ulazi" sunce. Biti obučen u laganu, svijetlu, po mogućnosti pamučnu odjeću, pri izlasku iz kuće nositi kapu ili šešir i sunčane naočale, piti dosta vode, čak i malo zasoljene da bi se nadoknadili elektroliti koji se gube znojenjem. Jesti češće, manje obroke i laganu hranu, ne piti alkohol i slatka gazirana pića, te se češće tuširati prohladnom vodom."

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za toplinski val - zaštitite se od sunca i vrućine! Temperature će rasti sljedećih dana i mogle bi doći i do 35 stupnjeva. Vremensku prognozu možete pratiti i na našim internetskim stranicama.

Grbčić Mikuličić: Kako se zaštititi od vrućina, pripremila Biserka Belić

Komentari