Opatija postaje fantastična, stiže novi Liburnicon

Opatija postaje fantastična, stiže novi Liburnicon Opatija postaje fantastična, stiže novi Liburnicon
Prošlogodišnji Liburnicon (Foto: Liburnicon) Prošlogodišnji Liburnicon (Foto: Liburnicon)

Prošlogodišnji Liburnicon (Foto: Liburnicon)

Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” već se tradicionalno održava u kolovozu, ove godine od 16. do 18., u OŠ Rikard Katalinić Jeretov te je razlog što Opatija u to vrijeme postaje meka za ljubitelje fantastičnih žanrova, mitologije i folklora te naprednih znanosti i tehnologija.

I ove će godine posjetitelji uživati u nizu književnih i znanstvenih predavanja, prezentacija, panel diskusija, kvizova i radionica. Počasni gost ove godine je Tad Williams, mega popularni američki pisac fantastike koji će se ovom prilikom susresti sa svojim obožavateljima iz Hrvatske, ali i regije.

Zajedno s G. G. Kayom i G. Martinom, autorom Igre prijestolja, Williams je jedan od najčitanijih i najprevođenijih nasljednika J. R. R. Tolkiena te je tako preveden na više od 25 jezika i objavljen u više od 17 milijuna primjeraka. U nakladi izdavačke kuće Algoritam objavljen je i na hrvatskom jeziku te spada u obavezan sastav svake knjižnice i velikog broja domova. Slavu je stekao trilogijom "Sjećanje, Tuga, Trn", a jednako je popularan i njegov kasniji serijal "Sjenovita međa" u kojoj inspiraciju crpi iz arturijanskih legendi te kršćanske, starogermanske i keltske mitologije. Također se bavi i stripom te je za popularnu izdavačku kuću DC Comics napisao scenarije za stripove "Aquaman: Sword of Atlantis" i "The Next".

Od domaćih pak gostiju koji će s publikom podijeliti svoja najnovija istraživanja i radove, valja istaknuti fizičare i djelatnike koji se bave popularizacijom znanosti kao što su Ivica Puljak, Saša Ceci i Davor Horvatić. Ova predavanja namijenjena su kako mladoj geek populaciji, tako i svima željnima doznati nove tendencije tehnologije s raznih znanstvenih područja.

Međutim, uz predavanja, na Liburniconu se odvijaju i brojna druga događanja: tematski kvizovi, kreativne i znanstvene radionice, nagradni turniri, a večer zaokružuju igre na otvorenom i koncerti domaćih rock bendova.

Za vrijeme trajanja festivala, posjetitelji u uvijek dupkom punoj igraonici mogu isprobati moderne društvene igre koje su postale hit na obiteljskim i prijateljskim druženjima. U ponudi je preko stotinu naslova koji su osvojili svijet, a mladi volonteri iz udruge Kulturni front i drugih partnerskih udruga tu su da početnicima objasne pravila i mentoriraju igru.

Doživljaj upotpunjuju i atraktivni cosplayeri – kostimirani posjetitelji koji utjelovljuju likove iz popularne kulture te, izvodeći performanse i animirajući publiku, sudjeluju u cosplay natjecanju te tako čine atmosferu Liburnicona nestvarno bajkovitom.

Organizatori su posebno ponosni na prestižni program za djecu koji je od prvih godina festivala neslućeno narastao te je sada pravi mali „festival unutar festivala“, s vlastitom satnicom i programom koji uključuje predstave renomiranih kazališta, cjelodnevni niz kreativnih radionice, pa čak i iznimno posjećena popularno-znanstvena predavanja za djecu.

Šarenilo festivala upotpunjuje velik broj izlagača koji svoje kreativne rukotvorine i slikarska djela nadahnuta fantastikom, poviješću i folklorom predstavljaju na brojnim štandovima i izložbama. Također, ponuda hrane i pića organizirana u suradnji s mjesnim ugostiteljima, zaokružuje liburniconsku priču i festivalu daje upravo onaj spoj poučnog, zabavnog i opuštajućeg koji svatko može samo poželjeti tokom vrućih kolovoških večeri.

Poslušajte razgovor s organizatorima:

Liburnicon 2019, pripremila Ana Maria Štefanac

Komentari