Opera "Tosca" izvedena u pulskoj Areni

Opera "Tosca" izvedena u pulskoj Areni

Maida Hundeling i Giorgio Surian (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

Jedna od najpoznatijih i najizvođenijih opera u svijetu "Tosca" Giacoma Puccinija otvorila je u srijedu navečer treće izdanje festivala Summer Classics u pulskoj Areni, festival Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Izvedba opera "Tosca" ponudila je posjetiteljima, među kojima su bili brojni turisti, vrhunski ljetni doživljaj i nezaboravno iskustvo pod zvjezdanim nebom čime je drevni amfiteatar postao poprištem pravog opernog trilera, jedne od najpoznatijih i najizvođenijih opera u svijetu svih vremena.

Glazbene ljetne noći u Areni nastavljaju se 9. i 12. srpnja koncertima "Classical Favorites" 1 i 2 riječkog Simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Valentina Egela dok koncert "Opera gala", 26. srpnja uz riječki simfonijski orkestar u Arenu dovodi plejadu riječkih opernih solistica i solista koji će publici podariti najljepše arije i duete iz omiljenih opera VerdijaPuccinijaRossinijaBellinija i Mascagnija

Pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera, a u režiji Marina Blaževića, ova je opera na veliku pozornicu Arene donijela intenzivnu priču prepunu snažnih emocija, pravi vrtlog u kojem se prepliću političke intrige, bijeg i potjera, ljubomora, izdaja, fatalna požuda, nemoralna ponuda, ali iznad svega ipak vjera u umjetnost, ljubav i slobodu.

Uz veliki broj eminentnih opernih solista i solistica, u izvedbi je sudjelovao Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca. Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a scenografiju s Alanom Vukelićem supotpisuje Marin Blažević, kao i svjetlo s Daliborom Fugošićem.

Ta predstava riječke Opere, izvođena na pozornici "Zajca", uvrštena je među najbolje glazbene događaje u svijetu 2019., prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina Operaclick.com. Tako je 2020. na popis najboljih dospjela u konkurenciji s više od 400 svjetskih glazbenih događaja, zahvaljujući čemu se našla u društvu s produkcijama najboljih i najglasovitijih na svijetu kao što su milanska La Scala ili newyorška Metropolitan Opera.

Dok se pripremala izvedba u Puli, Marin Blažević javio se u emisiju Tris Radio Rijeke i najavio što još publici HNK Zac priprema ovoga ljeta, poslušajte:

HNK Zajc za ljetnu publiku, pripremio Dražen Zima

Komentari