Opremljena je senzorna soba u školi Sveti Matej

Opremljena je senzorna soba u školi Sveti Matej

Za sretnije djetinjtvo (Foto: Općina Viškovo)

Opremljena je senzorna soba u školi Sveti Matej u Viškovu i uređene su staze za trčanje i za skok u dalj na školskom igralištu. To su prvi rezultati provedbe europskog projekta "Za sretnije djetinjstvo".

Cilj projekta je osigurati uključivanje u sportske aktivnosti i rehabilitacijsketretmane za djecu s teškoćama u razvoju, problemima u ponašanju te djeci slabijeg ekonomskog statusa.

Za projekt je iz Europskog socijalnog fonda putem Urbane aglomeracije Rijeka osigurano 100-postotno financiranje u iznosu od dva i pol milijuna kuna, a partneri Općine Viškovo su Grad Kastav i vrtić "Zlatna ribica" iz Kostrene.

„Tijekom ljeta smo proveli postupke za odabir izvođača radova te izveli radove na uređenju senzorne sobe, a nabavili smo i postavili svu opremu koja će biti na raspolaganju djeci s područja Viškova, Kastva i okolnog područja", ističe voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš.

Senzorna soba je uređena u sklopu Osnovne škole Sveti Matej gdje je uređen te u potpunosti opremljen i kabinet za individualne terapije koje će provoditi stručni tim i raditi s djecom koja imaju potrebe za tim. Prilagođen je djeci smanjene pokretljivosti jer je nabavljen skalamobil odnosno uređaj koji se pričvrsti uz ogradu i njime do senzorne sobe dolaze djeca s određenim tjelesnim oštećenjima.

Pred zaključenjem je i postupak javne nabave za odabir stručnog tima odnosno rehabilitacijskog i mobilnog tima koji će raditi s djecom. Riječ je o defektologu odnosno edukacijskom rehabilitatoru, logopedu i psihologu za provođenje rehabilitacijskih tretmana.

Formirat će se i mobilni tim u sastavu: psiholog, socijalni pedagog i socijalni radnik. Rehabilitacijski tim će bit angažiran u senzornoj sobi za provođenje terapija dok će mobilni tim funkcionirati na terenu, a njihov će se rad prilagoditi potrebama djece i njihovih roditelja.

S obzirom na to da projekt ima i svoj sportsko-rekreacijski dio, tijekom ljetnih mjeseci je postavljena sportska oprema za provođenje škole atletike pa će djeca uz pratnju stručnih osoba naučiti osnove i vježbati trčanje i skok u dalj.

Nabavljena je i oprema za disciplinu skoka u vis koja će se postavljati prema potrebi na igralištu Osnovne škole Sveti Matej. Za vrijeme kišnih dana i niskih temperatura ove će se aktivnosti provoditi u školskoj sportskoj dvorani Matija Katalinić u Kastvu.

Komentari