Opuštanje mjera u PGŽ: radno vrijeme dućana i kafića do 22 sata

Opuštanje mjera u PGŽ: radno vrijeme dućana i kafića do 22 sata Opuštanje mjera u PGŽ: radno vrijeme dućana i kafića do 22 sata
Šef stožera Šćulac pred novinarima s novim opuštanjem mjera (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka) Šef stožera Šćulac pred novinarima s novim opuštanjem mjera (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Od ponedjeljka 3. svibnja u PGŽ se u škole vraćaju svi mlađi osnovnoškolci i maturanti, otvaraju se teretane, kina, kazališta i kazina, a dućani i terase ugostiteljskih objekata radit će do 22 sata. Na snazi ostaje mjera okupljanja do 25 ljudi, uz obavezno uvažavanje epidemioloških mjera.

Načelnik županijskog Stožera Mladen Šćulac na konferenciji za novinstvo u petak je u Rijeci istaknuo da je i broj oboljelih od COVID-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka u stalnom padu, što je bio jedan od razloga za ukidanje strožih mjera.

To znači da od 2. svibnja terase ugostiteljskih objekata i trgovina u županiji mogu raditi do 22 sata, umjesto kao do sad, do 19 sati. Otvaraju se teretane, kazališta i kina, a bit će moguće odlaziti u posjete u domovima za starije osobe bez PCR testa.

Šćulac se zahvalio građanima županije na poštivanju mjera, što je dovelo do pada pokazatelja o širenju koronavirusa. Pozvao je građane da se odazovu cijepljenju, kao jedinom načinu borbe protiv COVID-19 bolesti.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Dobrica Rončević je izvijestio da je broj aktivnih slučajeva bolesti u županiji u padu. Ocijenio je da se cijepljenje u županiji odvija vrlo dobro.

Do sad je cijepljeno 49.874 građana prvom dozom, a nešto više od 9700 drugom dozom. Očekuju se veće količine cjepiva u županiji u sljedećem razdoblju, čak 14 tisuća u posljednja dva tjedna svibnja, a pola toga bit će utrošeno kao druge doze, rekao je Rončević.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za školstvo Edita Stilin istaknula je da se smanjuje i broj oboljelih učenika, tako da ih je sad 98, od čega 67 u osnovnim i 31 u srednjim školama. COVID-19 trenutno ima 13 učitelja, 306 učenika je u samoizolaciji i devet razreda.

Zbog tih je pokazatelja odlučeno da se svi učenici razredne nastave, odnosno od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u županiji, vrate na nastavu. Učenici starijih razreda osnovnih škola ostaju još tjedan dana na online nastavi. U škole se vraćaju i maturanti, srednjoškolci na stručnoj praksi i individualnoj nastavi.

Stilin je izvijestila da se do sad cijepilo oko tisuću djelatnika u obrazovanju na području županije, od 4500 zaposlenih u obrazovanju u srednjim i osnovnim školama te oko 1500 u dječjim vrtićima.

Tema konferencije za novinare Stožer CZ PGŽ bili su i početak turističke sezone te predizborna kampanja i javna okupljanja, poslušajte:

Šćulac, Rončević i Stilin o opuštanju mjera, pripremio Josip Krmpotić

Komentari