Oslobođen hrvatski pomorac i njegovi kolege koje su oteli nigerijski gusari

Oslobođen hrvatski pomorac i njegovi kolege koje su oteli nigerijski gusari

Foto: HRT

Oslobođen je hrvatski pomorac kojeg su naoružani gusari oteli s još 11 članova posade nedaleko od obale Nigerije sredinom rujna, potvrdio je za Hrvatski radio Sindikat pomoraca Hrvatske. Hrvatski je pomorac, s ostalim članovima posade, na putu za Švicarsku.

Dvanaestero članova posade švicarskog teretnog broda "Glarus" oteli su prije više od mjesec danas nigerijski pirati, 45 nautičkih milja od Bonny Islanda u Delti Nigera. Zarobili su dvanaestoricu od 19 članova posade, od čega su sedmorica otetih bili s Filipina, a među otetima su bili i Hrvat, državljanin BiH, Slovenac, Ukrajinac i Rumunj, naveli su iz SPH-a.

Brod je prevozio pšenicu iz Lagosa u Port Harcourt u Nigeriji. Piratska banda na brod "Glarus" se ukrcala pomoću dugih ljestvi te su izrezali žicu na palubi. Za zatočene su pomorce gusari tražili otkupninu.

Sindikat pomoraca Hrvatske u stalnom je kontaktu s obitelji. Prema zajedničkom dogovoru, zasad neće objavljivati informacije o ovom slučaju, a medije su zamolili da poštuju privatnost hrvatskog pomorca. Iz Sindikata pomoraca Hrvatske su cijelo vrijeme bili u kontaktu s kolegama iz švicarskog sindikata te sa švicarskom brodarskom tvrtkom Massoel Shipping, nastojeći osloboditi otete pomorce.

Kako je rekao glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, zdravstveno stanje otetih pomoraca, s obzirom na uvjete u kojima su boravili mjesec dana, dobro je i oni će se uskoro javiti obiteljima:

Neven Melvan: Pomorci spašeni, pripremila Jelena Mikovčić

Komentari