Osnovana urbana aglomeracija Rijeka - prva u Hrvatskoj

Osnovana urbana aglomeracija Rijeka - prva u Hrvatskoj

Rijeka kao sjedište prve urbane aglomeracije u Hrvatskoj (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Potpisana je odluka o ustrojavanju urbane aglomeracije Rijeka - prve u Hrvatskoj. Uz Rijeku kao sjedište aglomeracije, čine je gradovi Kastav, Kraljevica i Opatija te općine Čavle, Kostrena, Lovran, Mošćenićka Draga i Viškovo.

Jedan od osnovnih preduvjeta za ulazak u aglomeraciju je da barem 30 posto radno sposobnog stanovništva dnevno dolazi u Rijeku zbog potreba posla, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a mora se raditi o projektima – u infrastrukturi, zdravstvu, kulturi i sličnom - koji nadilaze važnost i interese samo jedne jedinice lokalne samouprave i zadovoljavaju potrebe svih stanovnika aglomeracije. 

Priprema se Strategija razvoja urbane aglomeracije Rijeka za sljedećih pet godina, u koju će biti uvršteni projekti pojedinih članica, kao i zajednički projekti.

Urbane aglomeracije su oblik udruživanja gradova i općina oko grada koji predstavlja središte i značajno utječe na okolne gradove i općine. U Hrvatskoj su takva središta gradovi s više od stotinu tisuća stanovnika: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. 

Takav oblik udruživanja usklađen je sa zakonodavstvom Europske unije, među ostalim i radi učinkovitijeg povlačenja sredstava iz europskih fondova. Poslušajte izjavu gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela:

Komentari