[OSVRT] Sinoćnja premijera dvaju baleta pokazala veliki talent Maše Kolar

[OSVRT] Sinoćnja premijera dvaju baleta pokazala veliki talent Maše Kolar

Posvećenje proljeća (Foto: Fanni Tutek Hajnal / HNK Zajc)

Premijera dvaju baleta održana je sinoć u HNK Ivana pl. Zajca. Baleti "Patetična" i "Posvećenje proljeća" nastali su prema glazbi Beethovena i Stravinskog. Veliki pljesak dobila je "Patetična" koreografa Douglasa Leeja, no najveće ovacije dobilo je "Posvećenje proljeća" koreografkinje Maše Kolar.

Jedina apsolutna umjetnost je glazba; ona se ne može podvrgnuti značenju. Uzevši to u obzir, svaki pokušaj pretvaranja zvuka u pokret veliki je izazov za koreografa. Douglas Lee pretvorio je plesače u klavirske tipke, uz živu izvedbu Beethovenove sonate.

Pokreti su bili homogeni i pomalo sudžani, u maniri klasicizima. No u solo točkama i duetima, pokreti su postali slobodniji i strastveniji, baš bao i dijelovi Beethovenova opusa koji su toliko strastveni, zbog čega ga poneki muzikolozi smatraju prvim predstavnikom romantizma.

Puno dojmljivi, i konceptualno i vizualno, bio je balet Maše Kolar koji je nastao na glazbu "Posvećenje proljeća". Slavljenje života vidi se u izrazito senzualnim, erotičnim pokretima. U duetima plesači imitiraju vođenje ljubavi, dok im tijela postaju oblici raznih životinja.

U grupnim pojavljivanjima ansambla na sceni, pokreti su poganski i vrlo snažni. Iako je ovaj balet, za razliku od prvoga, stavio potpuni fokus na tijelo, osjeti se snažnija emocija te balet ostavlja puno jači dojam.

Intrigantna i privlačna premijera koja još jednom pokazuje veliki talent Maše Kolar. Poslušajte osvrt Ane Marije Ilić:

Premijera dvaju baleta u HNK Zajcu, pripremila Ana Marija Ilić

Komentari