Otok Krk: prvi put ostvareno četiri milijuna noćenja

Otok Krk: prvi put ostvareno četiri milijuna noćenja Otok Krk: prvi put ostvareno četiri milijuna noćenja
Noćenja po tržištima ove i prošle godine (Foto: TZ otoka Krka) Noćenja po tržištima ove i prošle godine (Foto: TZ otoka Krka)
Kako stvari stoje po mjestima otoka (Foto: TZ otoka Krka) Kako stvari stoje po mjestima otoka (Foto: TZ otoka Krka)
Noćenja usporedno u nekategoriziranom smještaju (Foto: TZ otoka Krka) Noćenja usporedno u nekategoriziranom smještaju (Foto: TZ otoka Krka)
Rujan usporedno po godinama (Foto: TZ otoka Krka) Rujan usporedno po godinama (Foto: TZ otoka Krka)

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Cilj turističkih djelatnika otoka Krka ove godine bio je dosegnuti rekordnu 2013. Međutim, ne samo da su te rezultate prestigli nego su napokon došli i do broja od četiri milijuna noćenja. I rujan je dvadesetak posto bolji nego lanjski.

Prosječno, svaki je Krčki gost na otoku boravio 5,8 dana. U prvih devet mjeseci godine na Krku bilježe 9,51 više noćenja te 706.491 dolazak, u odnosu na lani više za gotovo 11 posto. U odnosu na rekordnu 2013. ostvareno je 8,97 posto više u dolascima i 6,16 posto više u noćenjima.

Osamnaest posto više je domaćih gostiju, stranih 10,61 posto, ali je učešće stranih turista u noćenjima 95,58 posto. Najviše dolazaka i noćenja ostvareno je u privatnom smještaju, pa onda u kampovima i hotelima. Najčešći gosti su Nijemci, slijede Slovenci, Austrijanci, Talijani, Česi, Mađari te Poljaci. Znatno je više Nizozemaca, Šveđana, Švicaraca te Francuza. U ukupnom porastu broja gostiju na tom otoku važan je porast prometa Zračne luke Rijeka koji se izravno očituje u povećanom broju gostiju sa sjevera Europe, ali i porast broja gostiju koji stižu u pred i posezoni.

Samo u rujnu na Krku bilježe gotovo 500 tisuća noćenja. U odnosu na prošlogodišnji rujan to je povećanje od dvadeset posto i u dolascima i u noćenjima. Jesen za odmor najčešće koriste Nijemci, Austrijanci i Slovenci. Poslušajte komentar direktorice Turističke zajednice otoka Krka Majde Šale:

Komentari