Otvoren počasni konzulat Maroka u Rijeci

Otvoren počasni konzulat Maroka u Rijeci Otvoren počasni konzulat Maroka u Rijeci
Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka
Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka Foto: Olivera Vinković / Radio Rijeka

Asad Sabo Ajel (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Otvoren je počasni konzulat Maroka u Rijeci, a dužnost počasnog konzula obavljat će poslovni čovjek Asad Sabo Ajel. Veleposlanstvo Maroka otvoreno je u Zagrebu 2013., a Rijeka je kao luka i lokacija za ulaz robe u Europu bila logičan smjer razvoja suradnje.

"Rijeka nije odabrana slučajno, nego iz očitog razloga, a to je činjenica da je najveća hrvatska luka i izvanredna lokacija za ulaz robe u Europu i izlaz iz nje", rekao je marokanski veleposlanik Moulay Abbès El Kadiri El KadiriIstaknuo je da je Maroko vrlo zainteresiran za hrvatske proizvode, prije svega drvne i brodograđevne industrije, a zauzvrat može ponuditi proizvode kemijske industrije, vrlo razvijenog ribarstva i poljoprivrede, odnosno proizvodnje voća i povrća.

Veleposlanik se nada da će se u sljedećih nekoliko mjeseci, nakon imenovanja hrvatskog ministra vanjskih poslova u novom mandatu, potpisati bilateralni sporazum o uspostavi hrvatsko-marokanskog poslovnog vijeća koje bi jačalo poslovne odnose dviju zemalja. Govoreći o počasnom konzulu Ajelu, El Kadiri je naglasio da nije odabran slučajno jer su njegove kvalitete stručnost u poslovima uvoza i izvoza te okolnost da je "arapski Hrvat". 

"Hrvatska je zemlja koja od osamostaljenja napreduje i dosad je postigla vrlo visoku razinu u međunarodnim odnosima", ocijenio je Ajel. "Predstavljati Maroko znači mi više od časti, to je dužnost i odgovornost", dodao je. Ajel se bavi poslovima uvoza i izvoza između Kine, Malezije, Dubaija i Maroka. Poslušajte izjavu:

 

Komentari