Otvorene dvije ponude pristigle na ponovljeni natječaj za obnovu "Galeba"

Otvorene dvije ponude pristigle na ponovljeni natječaj za obnovu "Galeba"

Foto: Pixsell

Na ponovljeni natječaj Grada Rijeke za obnovu nekadašnjeg Titovog broda "Galeb" prispjele su dvije ponude, a najpovoljnijeg ponuđača izabrat će u zakonskom roku - do 120 dana. Ipak još uvijek nije sigurno kreće li se u obnovu broda.

"Galeba" je Republika Hrvatska 2006. godine proglasila nacionalnim kulturnim dobrom pa Grad Rijeka ima zakonsku obvezu njegova održavanja. Ideja da se "Galeb" transformira u brod muzej koji će posjetiteljima, uz manji smještajni i ugostiteljski dio, prvenstveno ponuditi priču o režimu i vremenu što ga simbolizira kao i priču o povijesti pomorstva općenito, svidjela se Europi, ali i posvađala lokalne političare. 

Brodogradilište Viktor Lenac je ovaj put poslalo ponudu na 6o milijuna kuna dok ponuda Dalmonta iz Kraljevice iznosi 46 milijuna kuna. Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar kaže da je potrebno evaluirati prispjele ponude, provjeriti kompletnost dokumentacije te pričekati žalbeni rok, a hoće li početi obnova broda - ovisi o gradskim vijećnicima!

Obnova "Galeba" sastavni je dio integralnog projekta "Turističke valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine", koji uključuje i obnovu Palače šećerane unutar nekadašnjeg industrijskog kompleksa Benčić. U okviru projekta Europske prijestolnice kulture Gradu Rijeci je za taj dio odobreno 69 milijuna bespovratnih kuna. Obaveznu domaću financijsku komponentu Grad namjerava osigurati kreditom od 44 milijuna kuna.

Dio riječkih političkih aktera protivi se uređenju "Galeba" prvenstveno zbog simbolike nekadašnjeg Titovog broda, gradsko vijeće je podijeljeno, a pokušaj rušenja projekta opravdava se brigom za trošenje proračunskog novca. U stvarnosti neizglasavanje kredita, znači da će Grad Rijeka ostati bez gotovo 10 milijuna bespovratnih eura, morat će vratiti do sada povučenih 14 milijuna kuna za obnovu Palače, platiti penale te još rebalansom proračuna osigurati oko 25 milijuna kuna da bi se dovršila obnova Palače šećerane.

"Ako vijećnici odluče da ne žele "Galeb", on će i dalje ostati na grbači grada a izgubit ćemo bespovratni europski novac", rekao je Šarar dodavši da projekt Europske prijestolnice kulture nije ugrožen. Ustvrdio je da uskoro kreću radovi na knjižnici a sve ostalo odvija se prema planu. Ako "Galeb" i ne bude uređen do 2020, ima još godina tijekom kojih se to može napraviti, rekao je Ivan šarar. Poslušajte reportažu koju je snimila Lea Domijan Fišter: 

Otvorene prijave za izvođača radova na obnovi "Galeba", pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari