Otvorenje izložbe posvećene krugu "Sedmo nebo" uz vjerski obred derviša

Otvorenje izložbe posvećene krugu "Sedmo nebo" uz vjerski obred derviša

Damir Stojnić: "Sedmo nebo", ulje na platnu, 2002. (Foto: MMSU Rijeka)

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci u četvrtak 14. srpnja u 20:30 otvara se izložba "Sedmo nebo". Izbor iz zbirki MMSU-a predstavlja tridesetak umjetnika koji u svoje radove unose elemente kružnosti i repeticije poput spirale, kruga, meandra...

Izložba sastavljena od niza radova iz zbirki muzeja potpuno je posvećena oblicima poput kruga i spirale, slijedeći misao Julija Knifera povodom nastupa na Venecijanskom bijenalu 2001.: "Želio sam biti slobodan od svih restrikcija i ograničenja." Također, različitim filozofsko-znanstvenim i mistično-religioznim sistemima, učenjima i znanjima o kružnim oblicima ova izložba nastoji izmaknuti ograničenjima tradicionalno promišljenih izložbi.

"Krug je jedan od prvotnih simbola, prisutan od početka civilizacije i korišten tijekom svih razdoblja u povijesti čovječanstva, od sunčevoga diska, aureole, budističkih mandala, taoističkoga Jin-Janga… Po modelu kruženja zbivaju se procesi u prirodi od makrokozmičkih do mikrokozmičkih; kružnih putanja nebeskih tijela, kruženja čestica elektrona, vrtložnih gibanja vode ili vjetra u prirodi", stoji u najavi izložbe.

Dio izložbene priče je i znanost o kružnim kretanjima nebeskih tijela, kao i vjerski obred derviša te pripadajuća filozofija sufija. Stoga će na otvorenju u četvrtak 14. srpnja u 20:30 gostovati derviši reda Rufaije sa šejhom Hajrulom Osmanijem Dushijem. Derviši će u iznimnom nastupu u javnom prostoru izvesti svoju tradicionalnu molitvu, najavljuju iz riječkoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.

Uz izložbu Sedmo nebo, koja naslovljena po radu Damira Stojnića priziva sedmo nebo kao uporište zatomljenih energetskih zaliha i percepcijskih vidika, usprkos proizvodnom trku modernih vremena, događa se i popratni program. Više o radionicama, vodstvima izložbom i projekcijama u digitalnom planetariju Astronomskog centra Rijeka možete saznati ovdje.

Komentari