Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima: petsto veslača u Centru Zamet

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima: petsto veslača u Centru Zamet Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima: petsto veslača u Centru Zamet
Mateo Stojšić, Ivo Zrilić i Slaviša Bradić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Mateo Stojšić, Ivo Zrilić i Slaviša Bradić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: VK Jadran

Na Otvorenom prvenstvu Hrvatske u ergometrima ove će subote u Centru Zamet nastupiti čak 506 veslača i veslačica iz više europskih zemalja. Gledatelji će moći pratiti borbu protiv stroja na čak 30 ergometara u liniji, kao i na velikom ekranu.

Novost je veslanje u štafeti, za koje je prijavljeno 12 ekipa, najavljeno je na konferenciji za novinare Veslačkog kluba Jadran.

Svjetski rekord - 5,48 na 2000 metara - drži Martin Sinković, a najbolji riječki veslač i hrvatski reprezentativac Mateo Stojšić pokušat će popraviti svoje najbolje vrijeme od 6 minuta i 26 sekundi. Ovo natjecanje prvi je pokazatelj kvalitete rada tijekom zime i izlučno je natjecanje za hrvatsku i slovensku reprezentaciju, rekao je Stojšić.

Dodaje kako se neće zamarati plasmanom, nego nastojati odveslati što brže. "Ovo natjecanje privlači najbolje svjetske veslače braću Sinković, juniorske prvake braću Lončarić, svjetske ženske juniorske prvakinje sestre Jurković i mnoge druge vrhunske sportaše", najavio je Stojšić.

Croatia Open Indoor - Rijeka 2019. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u ergometrima jedno je od tri veslačka natjecanja u Republici Hrvatskoj koje je uvršteno i u kalendar svjetske veslačke federacije FISA-e. To je činjenica koja daje potvrdu visokog tehničkog i natjecateljskog nivoa natjecanja, istaknuo je Slaviša Bradić, tajnik Riječkoga sportskog saveza, te dodao kako je u gradu na vodi ovo najbrojnije natjecanje u vodenim sportovima, iako se po 12. put vesla u dvorani.

Veslački klub "Jadran", koji prvenstvo organizira u suradnji s Hrvatskim veslačkim savezom, ove je godine pripremio deset ergometara više nego lani, u dvorani će ih biti čak trideset u liniji, rekao je predsjednik kluba Ivo Zrilić. Riječki klub raspolaže sa samo 12 ergometara, a ostali strojevi - a na raspolaganju ih je 60 za natjecanje i za zagrijavanje - posuđeni su od prijateljskih klubova iz Istre i Zagreba, rekao je Zrilić.

Novost je ove godine, uz veliki ekran na kojem će se moći pratiti usporedni rezultati, i natjecanje štafeta. Četiri veslača izmijenjivat će se na zamišljenoj dionici od 2000 metara, a za ovo publici atraktivno novo natjecanje prijavljeno je 12 ekipa. Među najboljim veslačima iz zemalja regije nastupit će desetak Jadranaša, a najbolje rezultate očekujemo od Matea Stojšića, rekao je Zrilić.

Natjecanja u Centru Zamet počinju u subotu 9. veljače u 10 sati, svečanost otvorenja najavljena je za 11:30, a završna veslanja očekuju se oko 15 sati. Poslušajte izjavu Matea Stojšića:

Stojšić o prvenstvu, pripremila Neva Funčić

Komentari