Ovo je Mauro, hrabri dječak kojeg ne žele liječiti jer nije - isplativo!

Ovo je Mauro, hrabri dječak kojeg ne žele liječiti jer nije - isplativo! Ovo je Mauro, hrabri dječak kojeg ne žele liječiti jer nije - isplativo!
Foto: privatni arhiv Foto: privatni arhiv
Obitelj Barak u studiju Radio Rijeke (Foto: Anito Jelović / HR Radio Rijeka) Obitelj Barak u studiju Radio Rijeke (Foto: Anito Jelović / HR Radio Rijeka)

Mauro Barak u studiju Radio Rijeke (Foto: Anito Jelović / HR Radio Rijeka)

Mauro Barak desetogodišnji je dječak iz Sušačke Drage koji već šest godina boluje od rijetke bolesti - neokoštavanja potkoljenice. Njegova priča teška je već sama po sebi, no da bude još teža, pobrinuo se hrvatski zdravstveni sustav koji njegovo liječenje smatra - neisplativim.

Maleni Mauro boluje od rijetke bolesti - njegova točna dijagnoza glasi: kongenitalna pseudoartroza tibije i fibule ili problem neokoštavanja potkoljenice. I dok nekima s istom dijagnozom HZZO priznaje trošak liječenja u Beču, ovaj dječak iz Rijeke tu priliku nije dobio. Za svaku operaciju koju je dosad imao, da bi mogao hodati i da ne bi ostao bez noge, novac su skupili dobri ljudi te tako pomogli njegovim roditeljima da liječe svoje dijete.

mauro-3.jpgMauro Barak u emisiji Klasa optimist

Zamislite jednog jako živahnog desetogodišnjaka koji ne može u park, ne može voziti romobil, ne može trčati... Njegova borba traje već šest godina, u početku mu je prijetila amputacija noge, u najgorem slučaju čak i smrt jer nije mogao biti liječen u Hrvatskoj. Roditelji su odlučili uzeti stvari u svoje ruke, zamolili ljude za pomoć i donacije i tako je počelo njegovo liječenje u Beču. Dosad je imao jednu operaciju na mozgu u Zagrebu i tri operacije noge u Beču. Samo posljednja operacija, koju je imao u rujnu, koštala je više od 100 tisuća kuna, a dosad je na njegovo liječenje ukupno potrošeno više od pola milijuna kuna.

"Mauro na nozi trenutno ima vanjski fiksator, on se u Hrvatskoj ne koristi, a HZZO odbija platiti bilo kakav trošak za njegovo liječenje i rekli su nam da se ne može liječiti na teret HZZO-a. Iako se dvije djevojčice s istom dijagnozom liječe u Beču na teret HZZO-a, Mauru to ne žele odobriti", rekla nam je njegova majka Ines Hrelja Barak.

Kada su prije nekoliko dana odbili još jedan njihov zahtjev za financijsku pomoć, iz HZZO-a su im rekli da liječenje nihovog djeteta nije - isplativo. "Doslovno su napisali da liječenje nije isplativo i da bi njegovim liječenjem hrvatsko zdravstvo bilo oštećeno. To je službeno rješenje koje smo dobili", ispričala nam je Ines. Postavljamo zato pitanje - tko ima pravo odlučivati čiji je život isplativ? Postoji li u Hrvatskoj kategorija isplativosti na koju neka djeca imaju pravo, a druga ne?  

"Uspjeh u liječenju i to što Mauro danas hoda, možemo zahvaliti samo činjenici da je liječen u Beču. Tamo se takve vrste operacija obavljaju češće i njihov zdravstveni sustav raspolaže s najnovijim medicinskim rješenjima. I nađete se pred zidom - imate opciju da liječite svoje dijete, znate što mu treba i znate kako mu pomoći, a nemate novaca da to napravite. I zato ogromna, ogromna zahvala svim dobrim ljudima, nema riječi hvale koje su dovoljne da izraze ono što osjećamo, to što on danas hoda - to je najveća zahvala svima", u suzama nam je rekla mama Ines.

Mauro je o sebi rekao da je dječak koji voli matematiku i informatiku, da bi volio postati youtuber, a njegova najveća želja je da jednog dana zaigra nogomet. Njegov najdraži nogometaš je Mario Mandžukić s kojim se nedavno i upoznao na utakmici Hrvatska - Španjolska, na što je posebno ponosan.

Na pitanje kako se nosi sa svojom bolešću, Mauro odgovara: "Pokušavam se osjećati normalno, ne bih htio raditi strku oko toga, pogotovo zato što sve ide na bolje". Koliko hrabrosti, borbe i iskrenosti u jednom desetogodišnjem djetetu.

"Iza svih ogromnih i nemilosrdnih troškova liječenja stoji jedan jako hrabar dječak s velikim osmijehom koji se svakodnevno trudi vježbati kako bi svima pokazao svoje korake. Nije lako, vjerujte mi, i za sve što on prolazi potrebna je velika snaga. Nakon posljednje operacije bio je u velikim bolovima... Trenutno ne ide u školu, nema igre s prijateljima... I onda zamislite da on to sve podnosi s osmijehom! Bez i jednog jedinog "zašto" ili "ja to ne mogu", priča nam njegova mama.

Na pitanje hoće li jednoga dana ostvariti svoju najveću želju i zaigrati nogomet, Mauro vrlo sigurno odgovara: "Da." I znate što? Tolike je granice već pomaknuo, toliko je barijera prošao, toliko je puta pobijedio svoju bolest, ali i naš zdravstveni sustav, da smo i mi u to sigurni. Zahvaljujući svima vama, dobrim ljudima, koji ste mu pomogli, Mauro će pobijediti, a svaki njegov korak zahvala je vama. Mauro još ne zna što znači riječ optimist, ali mi znamo da je on upravo to - primjer svima nama kako hrabro koračati kroz život.

Njegovu priču možete pratiti na Facebook stranici "Pomoć za malog Maura Baraka" gdje možete pronaći i informacije kako mu pomoći. Poslušajte njega i njegovu mamu u emisiji Klasa optmist: 

Klasa optimist: Mauro Barak i Ines Hrelja Barak, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Komentari