Palača šećerane: potpisan ugovor s izvođačem rekonstrukcije

Palača šećerane: potpisan ugovor s izvođačem rekonstrukcije Palača šećerane: potpisan ugovor s izvođačem rekonstrukcije
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka
Ne tako lijepa, ali dojmljiva stražnja strana objekta (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka) Ne tako lijepa, ali dojmljiva stražnja strana objekta (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)
Dumbović Bilušić, Hrastnik, Žvanut, Obersnel, Šarar, Radić Štivić pred novinarima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka) Dumbović Bilušić, Hrastnik, Žvanut, Obersnel, Šarar, Radić Štivić pred novinarima (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)
Potpisan je ugovor s izvođačem (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka) Potpisan je ugovor s izvođačem (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Palača šećerane ili uskoro Muzej grada Rijeke (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

44,5 milijuna kuna bit će utrošeno tijekom idućih 20 mjeseci za rekonstrukciju Palače šećerane u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić u Rijeci. Ugovor o izvođenju radova potpisan je danas, a kraj radova najavljen za ožujak 2020. godine.

Polako, ali sigurno Riječani moraju usvajati nove navike i nove nazive. Nakon što je bivši H-objekt postao Muzej moderne i suvremene umjetnosti, uskoro će nekadašnja upravna zgrada tvornice Rikard Benčić postati Muzej grada Rijeke, a nekadašnji T-objekt uskoro će postati Gradska knjižnica Rijeka.

Ugovor o rekonstrukciji, vrijedan 44.475.823,76 kuna, potpisali su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te Nejc Hrastnik i Bojan Žvanut, tehnički i direktor komercijalnih poslova tvrtke VG5 iz Ljubljane koja je javnim natječajem odabrana za izvođača radova. Riječ je o tvrtki koja je radila rekonstrukciju H-objekta za MMSU, obnovu OŠ Nikola Tesla, a upravo radi i energetsku obnovu OŠ Ivan Zajc.

Uređenje objekta u kojem će biti Muzej grada Rijeke dio je projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine" financiranog bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.  

Reprezentativnu zgradu na adresi Krešimirova 28 zvat ćemo, ipak, Palača šećerane jer je to i bila u vrijeme kada je izgrađena 1752. godine. Danas je rijedak primjer barokne arhitekture poslovne namjene, podsjetila nas je pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić.

Istraživanja različitih stručnjaka, dosadašnja restauracija i zaštita, za koje je Grad Rijeka već izdvojio 12 milijuna kuna, garancija su da će rekonstrukcija objektu vratiti puni sjaj, nada se Dumbović Bilušić.

Kada završi rekonstrukcija, prostor će se popuniti, muzejski postav urediti, po idejnom projektu dizajnerice Nikoline Jelavić, koja je za rad na Gradskom muzeju Vukovar dobila nagradu Europski muzej godine. Za to će sredstva također biti izdvojena iz gradskog proračuna, 4.482.000 kuna. Završetak svih radova planiran je u ožujku 2020. godine. Poslušajte:

Palača šećerane: potpisan ugovor s izvođačem rekonstrukcije, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari