Parobrod Vis - jedna od najbolje očuvanih olupina Sjevernog Jadrana

Parobrod Vis - jedna od najbolje očuvanih olupina Sjevernog Jadrana

Foto: Pixsell

Na morskom dnu istarskog akvatorija nalaze se dva potopljena broda istog imena - Vis. Jedan je namjerno potopljen da bi bio ronilačka atrakcija, bilo je to prije petnaestak godina, a drugi je stradao od mine zaostale iz Drugog svjetskog rata 1946. godine.

O tom drugom brodu pričao nam je u programu Radio Rijeke naš poznati istraživač podmorja Danijel Frka. Parobrod Vis izgrađen je u Škotskoj 1921. godine, a ime Vis dobio je 1934. kada ga kupuje brodarska tvrtka iz Sušaka Oceania.

Početkom Drugog svjetskog rata doživio je sudbinu svih jugoslavenskih brodova koji su se našli u britanskim i američkim lukama postavši dio savezničkih konvoja. Tih ratnih godina uglavnom je plovio duž američkih obala i dočekao je kraj rata izbjegavši sve opasnosti koje su prijetile od njemačkih podmornica i mina.

Nije, međutim, bio te sreće u veljači 1946. godine kada je naletio na minu blizu rta Mašnjak na ulazu u Plominski zaljev ploveći iz Rijeke za Rašu. Nakon što je naletio na minu potonuo je u roku od deset minuta, a tri pomorca su smrtno stradala. Kako će puno godina kasnije Danijelu Frki ispričati 2. časnik Ivo Matešić iz Kostrene, zapovjednika Franu Jurkotića i ostalu posadu spasio je trabakul koji ih je prebacio u Rabac.

Parobrod Vis jedna je od najbolje očuvanih olupina na Sjevernom Jadranu i radi se o izuzetno zanimljivoj, ali i zahtjevnoj ronilačkoj lokaciji. Drugi potopljeni brod Vis s početka ove priče bio je admiralski brod jugoslavenske mornarice koji je izgrađen u Puli 1953. godine. Namjerno je potopljen prije petnaestak godina, ali to je već priča za neku od idućih emisija. Poslušajte:

Parobrod Vis - jedna od najbolje očuvanih olupina Sjevernog Jadrana, pripremio Alen Čemeljić

Komentari