Pedeset godina legendarne fotografije Beatlesa na londonskoj 'zebri'

Pedeset godina legendarne fotografije Beatlesa na londonskoj 'zebri'

Fanovi danas u Londonu obilježavaju pola stoljeća kultne fotografije (Foto: Pixsell)

Fanovi Beatlesa okupljaju se danas oko slavnoga londonskog studija Abbey Road, gdje su prije pedeset godina, na obližnjem pješačkom prijelazu, članovi grupe snimili jednu od najpoznatijih naslovnica albuma u povijesti.

Fotografija legendarne liverpulske četvorke koja prelazi 'zebru' ispred studija, snimljena je za naslovnicu njihova zadnjeg studijskog albuma "Abbey Road". Slika na kojoj John Lennon predvodi ostale članove Ringa Starra, Paula McCartneyja i Georgea Harrisona na pješačkom prijelazu, danas je prepoznatljiva posvuda u svijetu. 

Ideja za fotografiju bila je McCartneyjeva. Snimio ju je škotski fotograf Iain Macmillan 8. kolovoza 1969. oko 11:35 sati. Vrijeme je izabrano kako bi se izbjegli fanovi, koji su pretpostavljali da je bend u to doba obično u studiju. 

Macmillan je stajao na ljestvama na ulici u kojoj je policajac zaustavio promet. Snimanje je trajalo desetak minuta. Snimljeno je šest fotografija, a McCartney je povećalom izabrao onu koja će biti na albumu.

Album je završen 12 dana kasnije, 20. kolovoza. U prodaji se pojavio 26. rujna, šest dana nakon što je Lennon članovima grupe rekao da je napušta.

Naslovnica je izazvala o teorije zavjere da je McCartney mrtav. Potaknulo ih je to što na fotografiji drži cigaretu u desnoj ruci, iako je ljevoruk, pa su zaključili da se radi o dvojniku. Skrivenu su poruku vidjeli i u tome što je jedini u raskoraku u odnosu na druge članove benda i jedini bosonog. 

Studio u Abbey Roadu i pješački prijelaz ispred njega s vremenom su postali mjesto hodočašća fanova Beatlesa, a bezbrojni su pokušaji turista da repliciraju legendarnu fotografiju.

Komentari