Pero Lovrović: fotografija, ljubav, Rijeka, karneval - FOTO

Pero Lovrović: fotografija, ljubav, Rijeka, karneval - FOTO Pero Lovrović: fotografija, ljubav, Rijeka, karneval - FOTO
Praputnjarske "Kubanke" na Riječkom karnevalu Praputnjarske "Kubanke" na Riječkom karnevalu
Na Jadranskom trgu nekad se moglo parkirati Na Jadranskom trgu nekad se moglo parkirati
Traktori iz "Torpeda" - riječka industrijska povijest Traktori iz "Torpeda" - riječka industrijska povijest
Legendarni Oskar Kruška, "sebi zaradim", sredina 80-ih Legendarni Oskar Kruška, "sebi zaradim", sredina 80-ih
Popločavanje Korza krajem osamdesetih Popločavanje Korza krajem osamdesetih
Pogled unatrag - riječka luka Pogled unatrag - riječka luka
Kad se krivo po palubi rasporedi teret, brod se nakrivi - snimak iz luke, sredina 80-ih godina onog stoljeća... Kad se krivo po palubi rasporedi teret, brod se nakrivi - snimak iz luke, sredina 80-ih godina onog stoljeća...
Riječke majke prosvjeduju pred komandom bivše JNA u Supilovoj ulici: "Vratite nam sinove!" Riječke majke prosvjeduju pred komandom bivše JNA u Supilovoj ulici: "Vratite nam sinove!"
Vreće s pijeskom na prozorima zgrade Prve riječke hrvatske gimnazije za vrijeme Domovinskog rata Vreće s pijeskom na prozorima zgrade Prve riječke hrvatske gimnazije za vrijeme Domovinskog rata
Na Kantridi nakon što sudac Šupraha nije priznao regularan gol Rijeke protiv Osijeka 1999. godine Na Kantridi nakon što sudac Šupraha nije priznao regularan gol Rijeke protiv Osijeka 1999. godine
Korzo Korzo
Jahte u luci Jahte u luci
Prozori Prozori
Riječki ribari Riječki ribari
Rotor na Škurinjama Rotor na Škurinjama
Gradina na Hreljinu Gradina na Hreljinu
Silba Silba
Praputnjak, prezidi Praputnjak, prezidi
Kiša Kiša
Pero Lovrović ispred kamere Pero Lovrović ispred kamere

Foto: Pero Lovrović

Fotoreporter u mirovini Pero Lovrović u svojoj je kući na Praputnjaku otvorio galeriju koju besplatno ustupa za izložbe kolegama fotografima – a u nedjelju 16. ožujka u galeriji "Pjer" otvara skupnu izložbu fotografija s Riječkoga karnevala.

Jedinstvena kombinacija recepcionera i fotoreportera – to je legendarni Pero Lovrović, čovjek koji je mirovinu zaslužio nakon 42 godine rada na recepciji hotela Bonavia, a punih 27 godina honorarno radio kao fotoreporter Večernjeg lista s riječkog područja. I sve bi, kaže, opet ponovio - jer velika je sreća raditi posao kojeg voliš, a on ih je imao čak dva.

Veliki zaljubljenik u fotografiju nikamo ne ide bez fotoaparata, pa niti na počinak. Sada se, kako sam kaže, okušava u umjetničkoj fotografiji, a u svojoj je kući otvorio galerijski prostor gdje besplatno organizira izložbe svojih kolega fotografa – jedini uvjet je da imaju 36 slika koje mogu izložiti.

Tako ćemo od nedjelje 16. ožujka u galeriji Pjer moći vidjeti što se sve krije iza maski jednoga od najvećih karnevala na svijetu, onoga riječkog. Dvadesetak fotografa bilježilo je detalje koje većina posjetitelja i onih koji su karneval pratili putem medija, nije vidjela, ali bit će izloženi na zidovima galerije na Praputnjaku. Otvorenje izložbe Nakon karnevala je u nedjelju 16. ožujka u 18 sati – i svi smo pozvani.

Fotografije Pere Lovrovića dobro su poznate i onima koji prate Facebook grupu Riječka enciklopedija Fluminensia, gdje često objavljuje fotografije iz svojeg ogromnog arhiva koji broji 250 tisuća negativa. Uz također iznimno bogati arhiv starijega kolege, još jedne riječke legende Petra Grabovca, te fotografije na jedinstveni način svjedoče o povijesti Rijeke od polovice prošlog stoljeća do danas. Lovrović polako digitalizira negative iz svojih, kako kaže, vreća, ali to je vrijedna povijesna građa koja zaslužuje stručnu tehničku obradu, pohranu, katalogizaciju i prezentaciju javnosti. Maleni dio zbirke možete pogledati u našoj fotogaleriji!

Uoči otvorenja izložbe karnevalskih fotografija u njegovoj galeriji Pjer na Praputnjaku, s Perom Lovrovićem razgovarala je Tajana Petrović Čemeljić: 

Komentari