Petar Kovačić novi ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca

Petar Kovačić novi ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Petar Kovačić novi ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca
Petar Kovačić (Foto: HNK Ivana pl. Zajca) Petar Kovačić (Foto: HNK Ivana pl. Zajca)

Petar Kovačić na violončelu (Foto: HNK Ivana pl. Zajca)

Novi ravnatelj riječke Opere Hrvatskoga narodnoga kazališta Ivana pl. Zajca mladi je violončelist visokog umjetničkog renomea, Riječanin Petar Kovačić, pa je to bio i povod razgovoru u emisiji "Box In".

Petar Kovačić rođen je 1980. godine u Rijeci, gdje završava violončelo na Srednjoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, u klasi prof. J. Šepića. Od 1998. studira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirao 2001. godine s odličnim uspjehom.

Tijekom studija pohađa trogodišnji tečaj usavršavanja pri fondaciji Romano Romanini u Bresciji (Italija) pod vodstvom violončelista Marija Brunella. Godine 2001. upisuje Hochschule für Musik u Saarbrückenu (Njemačka) gdje nastavlja studij violončela u klasi prof. Gustava Riviniusa, a dvije godine kasnije diplomira s najvišim ocjenama te u istoj klasi upisuje poslijediplomski studij kojeg je završio 2005. s posebnom pohvalom.

Dobitnik je prvih nagrada na državnim natjecanjima 1996. i 1998. godine te niza drugih priznanja i nagrada, uključujući i Dekanovu nagradu u Rijeci. Nakon povratka u Rijeku 2003. godine postaje članom orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, na mjestu solo vilončelista.

Petar Kovačić bio je godinu dana i član Katarske filharmonije, orkestra koji je svoje djelovanje započeo 2008. godine pod vodstvom velikog dirigenta Lorina Maazela. Nakon položene audicije, Petar Kovačić potpisao je ugovor o radu u orkestru na godinu dana pod, kako je rekao, uvjetima koje nije mogao ni pretpostaviti.

A ovo imenovanje za ravnatelja riječke Opere, kako kaže Petar, i njega je iznenadilo, pa je morao sve polako posložiti i onda odlučiti da se ipak treba hrabro uhvatiti u koštac s tim novim poslovnim izazovom, jer ovakva se prilika baš i ne ponavlja. Prva i osnovna zadaća mu je "fokusirati se na dva najveća operna ansambla, orkestar i zbor, i ono najbitnije, uspostaviti dobre odnose koji su baza svega jer ako su odnosi zdravi, lakše se rješavaju i neki problemi", kaže Kovačić.

O čemu su još razgovarali Petar Kovačić i Gloria Fabijanić Jelović, poslušajte u audio snimci u nastavku:

Komentari