Peti tjedan štrajka: odaziv velik, sutra štrajk u svim školama i prosvjed

Peti tjedan štrajka: odaziv velik, sutra štrajk u svim školama i prosvjed

Foto ilustracija: Pixsell

Štrajk u školama nastavlja se već 18. dan. Iako sindikati i Vlada nastavljaju pregovore, sutra nastave ponovno neće biti u cijeloj Hrvatskoj, a danas su u štrajku učitelji u Zadarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

U Rijeci se nastava odvija samo u katoličkoj Salezijanskoj gimnaziji i privatnoj Srednjoj školi Andrije Ljudevita Adamića, a u svim drugim školama odaziv štrajku i dalje je velik, izvijestili su županijski povjerenici Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Leo Šegota i Radmila Miletić.

Iako je štrajk u školama ušao već u peti tjedan, odaziv učitelja, nastavnika i profesora jednak je kao i prvih dana, rekao je Šegota te izvijestio kako je u 58 osnovnih škola u Primorsko-goranskoj županiji danas u štrajku 83,2 posto svih zaposlenih, odnosno 95 posto svih članova sindikata.

U srednjim školama izviješće nije potpuno jer šest škola i dva učenička doma, prema rasporedu, rade u poslijepodnevnoj smjeni. U preostalima, od 33 srednje škole u kojima djeluju sindikalne podružnice, u štrajku je u jutarnjoj smjeni danas bilo 818 od 1224 zaposlena, izvijestila je Miletić.

Podsjetimo, sindikalni su zahtjevi povećanje koeficijenta za izračun plaća za 6,11 posto. Za sutra je najavljen prosvjed i štrajk u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj, a pridružit će im se i fakulteti. Okupljanje prosvjednika bit će na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu od 10 sati, a povorka u 11 sati kreće prema Trgu sv. Marka.

Poslušajte što su o odazivu štrajku rekli sindikalisti:

Šegota i Miletić: Odaziv ne jenjava, pripremila Neva Funčić

Komentari