PGS sudu uputio požurnicu, traže ukidanje mostarine

PGS sudu uputio požurnicu, traže ukidanje mostarine PGS sudu uputio požurnicu, traže ukidanje mostarine
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Primorsko-goranski savez je uputio požurnicu Upravnom sudu u Zagrebu, jer od lipnja prošle godine nije odgovoreno na zahtjev za ocjenu zakonitosti naplate mostarine na Krčkom mostu. Riječ je o jedinom mostu koji se naplaćuje u Hrvatskoj, a u PGS-u očekuju od Vlade da u ovoj godini naplatu ukine.

Tumačenje Vlade da se Krčki most naplaćuje zato što treba Europskoj banci za obnovu i razvoj vratiti kredit od 10 milijuna eura, ne drži vodu. To je još deset milijuna razloga da se građani Primorsko goranske županije osjećaju neravnopravnima, poručili su sa konferencije za novinare PGS-a u Rijeci. EBRD je svejedno odakle će Hrvatska vraćati kredit koji i nije preveliko opterećenje za proračun, ali je Vlada odlučila to naplatiti građanima PGŽ, rekao je Franjo Butorac. Istaknuo je kako je jedini most koji se naplaćuje u Hrvatskoj onaj koji je već isplaćen. Očekuje da će mostarina na Krčkom mostu pasti onda kada to HDZ-u bude odgovaralo. "Prije izbora, parlamentarnih ili lokalnih, nadamo se ranijih", rekao je Butorac.

Predsjednik PGS-a Darijo Vaslić podsjetio je da su od Vlade dobili odbijenicu na prijedloge da se stanovnicima Gorskog kotara putem ENC-a subvencionira naplata autoceste, kao i da se ukine naplata Krčkog mosta. "Gorani bi tom demografskom mjerom bili izjednačeni sa stanovnicima šireg zagrebačkog područja koji ne plaćaju cestarinu, a most je još 1990. godine isplaćen. Odavno i višestruko", istaknuo je Vasilić. Kaže kako su 17. lipnja prošle godine Upravnom sudu u Zagrebu uputili zahtjev za ocjenom zakonitosti naplate ove mostarine, ali nisu dobili odgovor. Zato je danas poslana požurnica, jer je, kaže Vasilić, neprihvatljivo da sud ignorira političku stranku i u ladici drži predmet toliko važan za građane. Ako bude političke volje, Vlada bi problem naplate mogla riješiti u ovoj godini, kažu u PGS-u.
Zamjenik gradonačelnika Rijeke i počasni predsjednik Primorsko- goranskog saveza Nikola Ivaniš rekao je kako očekuje stabilizaciju rada Gradskog vijeća i potporu programima EPK. Kaže kako je bez obzira na rasprave o programima, projekt Europske prijestolnice kulture poticaj za novi razvoj Rijeke. "Iskustva prethodnih gradova domaćina, talijanske Matere i bugarskog Plovdiva, pokazuju da je ovaj projekt Europske unije potaknuo otvaranje novih stranica. U Materu se vratilo tisuću iseljenih građana, živnuo je urbani turizam", rekao je Ivaniš koji očekuje da će Rijeka u 2020. biti grad-košnica. Čak 602 kulturna sadržaja su jamstvo da će se godina pamtiti po modernoj kulturi. U prvih pedeset godina ovog stoljeća neće biti značajnije manifestacije za novi razvoj grada, rekao je Ivaniš te pozvao građane da se u riječkoj luci pridruže svečanosti otvorenja EPK 2020.
Poslušajte tonski zapis s konferencije za novinare PGS-a:

Konferencija za novinare PGS-a, pripremila Neva Funčić

Komentari