PGŽ: 76 novooboljelih i četvero umrlih; postotak zaraženih pao na 9,1 posto

PGŽ: 76 novooboljelih i četvero umrlih; postotak zaraženih pao na 9,1 posto

Testiranja ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 76 novooboljelih osoba, javlja Županijski stožer Civilne zaštite, a u KBC-u Rijeka su preminule četiri osobe. Ozdravile su 153 osobe. Trenutno je u županiji 1500 aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti, što je 79 osoba manje nego jučer.

Tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski su obrađena 832 uzorka brisa, a udio pozitivnih nalaza ponovno je pao ispod deset i iznosi 9,1 posto.

Prema zbirnom izvješću riječkoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, do 7. svibnja u Primorsko-goranskoj županiji je od koronavirusne bolesti oboljelo 32 286 osoba, od kojih je 385 preminulo.

Broj hospitaliziranih pacijenata smanjen je za tri osobe, pa je na bolničkom liječenju danas 120 pacijenata, od kojih je osmero na respiratoru. 

Udio hospitaliziranih među oboljelima je sličan kao jučer i iznosi 8,7 posto. U riječkom KBC-u jučer su od koronavirusne bolesti preminule tri osobe iz Primorsko-goranske i jedna iz Ličko-senjske županije.

Smanjuje se i broj pacijenata u sekundarnom COVID-19 centru u opatijskoj Thallassotherapiji, gdje se liječi 11 osoba. Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević najavio je da će tijekom sljedećeg tjedna zatvoriti sekundarni odjel jer više nema potrebe za dodatnim bolničkim kapacitetima.

U Rijeci i riječkom prstenu potvrđeno je 59 novih zaraza koronavirusnom bolesti, što je 78 posto od ukupnog broja u županiji. Šestero je ljudi oboljelo na području Liburnije (osam posto), četvero na Cresu i Lošinju (četiri posto), troje u Gorskom kotaru (četiri posto) te po dvoje na crikveničko-vinodolskom području i na Krku (po tri posto).

Najviše je novooboljelih i dalje među radnom populacijom u koju spada 46 zabilježenih slučajeva (61 posto), po 13 osoba spada u starije od 65 godina i među školsku djecu (po 17 posto), a četvero su studenti (pet posto), podaci su Županijskog stožera.

Poslušajte što je o zatvaranju sekundarnoga COVID-10 odjela u Primorsko-goranskoj županiji rekao glavni epidemiolog Dobrica Rončević:

Dr. Rončević o zatvaranju sekundarnog COVID-19 odjela, pripremio Vladimir Jurić

Komentari