PGŽ: broj aktivnih slučajeva pada; kreće drugi krug cijepljenja u domovima

PGŽ: broj aktivnih slučajeva pada; kreće drugi krug cijepljenja u domovima

Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije priopćio je u subotu da je 69 novooboljelih od COVID-19 bolesti na području županije, a 82 su osobe ozdravljene. Aktivnih slučajeva je 15 manje nego dan ranije, znači 902 slučaja. Tijekom petka laboratorijski su obrađena 532 uzorka.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj su zabilježena 763 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminulo je 38 osoba, dok je ukupno 4.711 aktivnih slučajeva. 1.760 pacijenata je na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 154 pacijenta, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Od 25. veljače, ukupno je zabilježeno 224.575 osoba zaraženih novim koronavirusom. 4.588 osoba je preminulo. Ukupno se oporavilo 215.276 osoba, od toga 667 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 17.861 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.113.856 osoba, od toga 5.969 u posljednja 24 sata. (Hina)

Prema podacima ravnateljstva riječkog KBC-a na bolničkom liječenju su 74 osobe, a petero među njima su na respiratoru. Udio oboljelih koji su na bolničkom liječenju, u ukupnom broju zaraženih koronavirusom u PGŽ, je stabilnih 8,2 posto. 

Završen je prvi krug cijepljenja po zdravstvenim ustanovama i domovima za starije osobe. Do danas je cijepljeno 4.359 osoba, korisnika i djelatnika domova za starije osobe te zdravstvenih djelatnika, a idućeg tjedna u Domu Kantrida kreće druga tura, tri tjedna nakon što su primili prvu dozu.

Vladimir Mićović najavljuje da idućeg tjedna, u utorak ili srijedu, počinje cijepljenje starijih osoba i kroničnih bolesnika prema prioritetnoj listi načinjenoj u dogovoru s obiteljskim liječnicima. Do sada je već cijepljeno 450 kroničnih bolesnika, a dinamika će ovisiti o pristizanju novih doza cjepiva.

Ravnatelj županijskog nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović je, uz jenjavanje zaraze, istaknuo i odličan odaziv na cijepljenje, poslušajte:

Mićović: kreće drugi krug cijepljenja u domovima za starije; pripremila Neva Funčić

Komentari