PGŽ: Energetskom obnovom zgrada uštedjeli smo milijune kuna

PGŽ: Energetskom obnovom zgrada uštedjeli smo milijune kuna

Jurić, Komadina i Jardas pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Regionalna energetska agencija Kvarner je analizirala potrošnju energije u 333 zgrade u vlasništvu Primorsko-goranske županije, a nakon obnove starih školskih zgrada ove godine slijedi energetska obnova pet objekata Doma zdravlja.

REA Kvarner je utvrdila energetski status svih zgrada u vlasništvu Primorsko-goranske županije, prati se potrošnja energenata u 333 zgrade, a nakon obnove derutnih zgrada škole, ove su godine pripremljeni projekti energetske obnove zgrada u vlasništvu Doma zdravlja PGŽ, najavio je župan Zlatko Komadina.

Projektna dokumentacija u potpunosti je pripremljena za natječaj za subvencije, čim ga nadležno ministarstvo objavi, potvrdio je direktor REA-e Kvarner Darko Jardas. Riječ je o zgradama Doma zdravlja u Delnicama, Crikvenici, Krku, Loparu i Ravnoj Gori, a pretpostavljena vrijednost radova je oko 28 milijuna kuna, rekao je Jardas, uz najavu da će točan iznos biti poznat nakon natječaja javne nabave.

Izvijestio je i da su završeni radovi na energetskoj obnovi zgrade trenažnog centra Vatrogasne zajednice PGŽ u Šapjanama, gdje je postavljena nova kotlovnica.

U tijeku je realizacija projekta izgradnje fotonaponske elektrane na Unijama, a u pripremi su dva projekta pametnog upravljanja elektro-energetskom mrežom na otocima Cresu i Lošinju, gdje se uz veliku sunčevu elektranu, gradi i više manjih, "točkastih" izvora energije. Jardas je najavio i da u sklopu Interreg projekta povezuju upravljanje energetskom potrošnjom na području pet jedinica lokalne samouprave: Opatije, Matulja, Viškova, Kastva, Čavli i Jelenja.

Župan Komadina je istaknuo kako su zamjenom energenata za ekološki prihvatljivije, poput plina, solarne energije ili peleta, kao i eregetskom obnovom zgrada u županijskom vlasništvu, u proteklih desetak godina uštedjeli milijune kuna koji se mogu prenamijeniti u podizanje standarda, primjerice zdravstva i školstva.

PGŽ je za pomoćnike u nastavi u osnovnim školama izdvojila milijun i 700 tisuća kuna, a 700 tisuća kuna za pomoćnike za učenike s poteškoćama u srednjim školama, izvijestio je župan te dodao kako je za rad županijske vatrogasne zajednice u ovoj godini osigurano milijun i 600 tisuća kuna.

Ravnateljica županijske Javne ustanove "Priroda" Irena Jurić je najavila kako će u veljači početi novi ciklus monitoringa gniježđenja populacije bjeloglavih supova te postavljanje novih hranilišta. Trenutno na području Kvarnera živi oko 110 parova ovih rijetkih i zaštićenih ptica grabljivica, a Centar Beli je tijekom prošle godine posjetilo više od 10 tisuća ljudi. Uz oporavilište za bjeloglave supove, povećanje broja posjetitelja je važno za edukaciju zbog bolje zaštite ovih ugroženih ptica, rekla je Jurić.

Izvijestila je i da radovi na izgradnji Centra o velikim zvjerima u Staroj Sušici teku prema planu. Usporedo s građevinskim radovima je u pripremi i interaktivni postav edukacijskog centra, kao i autohtoni goranski suveniri. Investicija je vrijedna oko osam milijuna kuna, a Centar o velikim zvjerima - medvjedu, vuku i risu - bit će otvoren u jesen ove godine. "Intencija Europske unije je štićenje prica grabljivica i velikih zvijeri, a mi nastojimo oboje", istaknula je Jurić. 

Poslušajte tonski zapis s konferencije za novinare u PGŽ:

O pripremljenim projektima, pripremila Neva Funčić

Komentari