PGŽ: kraći školski praznici, izmjene prostornog plana u korist gospodarstva

PGŽ: kraći školski praznici, izmjene prostornog plana u korist gospodarstva PGŽ: kraći školski praznici, izmjene prostornog plana u korist gospodarstva
Malatestinić, Fabijanić i Stilin pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Malatestinić, Fabijanić i Stilin pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Već sada se zna da će zimski praznici u školama biti kraći, a ponedjeljak prije Božića radni dan. Predlažu se izmjene prostornog plana PGŽ u korist novih gospodarskih površina, a pred vijećnicima će se naći i odluka o trećoj etapi dogradnje lječilišta u Velom Lošinju.

Idući ponedjeljak 23. prosinca, u svim školama u Primorsko-goranskoj županiji bit će radni dan, kao i dani od utorka 7. siječnja, do petka 10. siječnja, rekla je pročelnica za školstvo u Primorsko-goranskoj županiji Edita Stilin.

Odluku o nadoknadi 16 nastavnih dana izgubljenih zbog štrajka nastavnika donijet će školski odbori tijekom ovoga tjedna, a odobriti je treba Ministarstvo obrazovanja.

Ravnatelji su najavili da će prijedlog proslijediti osnivačima, a već sada predlažu produžetak školske godine. Prijedlog je da dani od 14. do 17. travnja budu radni, za maturante će se nastava produljiti do 29. svibnja, a za ostale vjerojatno do 26. lipnja. "Ta odluka još nije konačna, no od većine ravnatelja stižu isti prijedlozi", rekla je Stilin.

Za ovaj tjedan najavila je i potpisivanje 30 milijuna kuna vrijednog ugovora za projekt Regionalnog centra kompetentnosti kojeg je nositelj opatijska Ugostiteljska škola. Kandidirali su se i za drugi natječaj vrijedan 65 milijuna kuna, pa Stilin očekuje da će opatijska škola, zajedno s partnerskim školama iz Karlovca, Cresa, Krka i Maloga Lošinja, za tak projekt povući čak 100 milijuna kuna iz europskih fondova.

Pred PGŽ je idućega tjedna i sklapanje ugovora za novih 12 stipendista, studenata deficitarnih zanimanja. Županija će i u ovoj akademskoj godini za 36 studenata izdvajati po tisuću kuna mjesečno, tijekom deset mjeseci.

Pročelnica za školstvo je izvijestila i da prema planu teku radovi na 40 milijuna kuna vrijednoj dogradnji škole u Dražicama, kao i 12 milijuna kuna vrijednom proširenju škole u Matuljima. Obje će škole biti dovešene u idućoj godini.

Pred vijećnicima Županijske skupštine primorsko-goranske ovog četvrtka će se naći prijedlog izmjena županijskog Prostornog plana u korist gospodarskih područja. Na Krku u Omišlju se predlaže veći prostor za prekrcaj sirovina JANAF-a; u Melinama kraj Dobrinja gradnja wellness hotela; u uvali Kraljevica smještaj velikog doka brodogradilišta Dalmont, a u Malom Lošinju proširenje područja marine.

Predsjednik Županijske skupštine PGŽ Erik Fabijanić je izvijestio i o pripremi novog srednjoročnog plana razvoja PGŽ, dokumenta koji će olakšati kandidaturu projekata za finaciranje iz EU fondova. "Problem nam je isti kao i kod izrade prošlog plana; Hrvatska još nema nacionalnu razvojnu strategiju", požalio se Fabijanić.

Na dnevnom redu skupštine bit će i odluka o nastavku uređenja lječilišta u Velom Lošinju. Nakon obnove Vile Elizabete vrijedne 13 milijuna kuna i izgradnje medicinskog trakta vrijednog 15 milijuna kuna, u trećoj fazi radova bit će dograđena kuhinja i preuređena zgrada hotela Park 2 iz 19. stoljeća, najavila je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić. Taj je posao vrijedan 22 milijuna kuna, a za 18 mjeseci obavit će ga tvrtka Radnik iz Križevaca.

Veći dio iznosa stiže iz decentraliziranog dijela državnog proračuna, no dio novca izdvojit će se i iz proračuna PGŽ u iduće dvije godine, zato za projekt trebamo potporu županijskih vijećnika, rekla je Malatestinić.

Poslušajte konferenciju za novinare u PGŽ:

Fabijanić, Malatestinić, Stilin pred novinarima; pripremila Neva Funčić

Komentari