PGŽ: Platak pod umjetnim snijegom, što se još sprema?

PGŽ: Platak pod umjetnim snijegom, što se još sprema? PGŽ: Platak pod umjetnim snijegom, što se još sprema?
Petrc, Boras Mandić i Krpan pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Petrc, Boras Mandić i Krpan pred novinarima (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Prvi ovosezonski snijeg pao je na Platku početkom prosinca (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Na Platku je u tijeku testiranje sustava za umjetno zasnježenje, što je tijekom zimskih praznika omogućilo skijanje uz pokretnu traku na dnu staze Radeševo. Uz djecu iz Rijeke i okolice, u ponedjeljak su na Platku i skijaške škole iz Jelšana i Ilirske Bistrice.

Do sada je kvalitetnim umjetnim snijegom pokriveno 80 posto staze Radeševo, a ako se zadrže niske temperature, za dan-dva cijela staza bit će spremna za prve skijaše. Za to će biti potrošena petina od 50 tisuća kubičnih metara ukupnog kapaciteta vode iz akumulacijskog jezera, izvijestio je zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras MandićPohvalio se kako, zahvaljujući umjetnom snijegu, na Platak skijati dolaze i osnovci iz susjedne Slovenije.

Županije je raspisala četiri natječaja za sufinanciranje programa udruga civilnog društva ukupno vrijedna 3,25 milijuna kuna. S tim sredstvima očekuju financirati čak 500 različitih programa i događanja. Do kraja ožujka otvoren je javni poziv za pokroviteljstvo nad manifestacijama, a do kraja siječnja za programe udruga branitelja, nacionalnih manjina te kulturne projekte, rekao je pročelnik Ureda županije Goran Petrc.

Boras Mandić je najavio i da se u ljetnoj sezoni planira, kroz sustav Županijske uprave za ceste, u nastavak proširenja i asfalztiranja ceste za Platak uložiti još 2,8 milijuna kuna da bi izletište bilo dostupnije tijekom cijele godine.

Pročelnik za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan najavio je i nastavak investicija na području Platka. U ovoj godini još je 15 milijuna kuna u proračunu PGŽ planirano za pripremu projekta gradnje nove četverosedežnice.

Od 1. siječnja ove godine, Upravna tijela PGŽ preuzela su poslove koje je do sada obavljao Ured državne uprave, a preuzeto je i 127 djelatnika. Promjena je da se pisarnica Primorsko-goranske županije sada nalazi na novoj adresi: Riva 10.

Razmatra se i mogućnost gradnje novih ljetnih sadržaja koji bi se kandidirali na sredstva EU fondova, najavio je Krpan. U plani je šetnica oko umjetnog jezera, postavljanje sportskih rekvizita i igrališta za djecu, projekt roller coastera, odnosno boba na šinama poput onog na Rogli, zip-line uz baby lift, dodatnih deset roštilja sa stolovima za druženje i uređenje nove piknik zone.

Za novu gradnju na sjevernim padinama Platka koje su u području Nacionalnog parka Risnjak, bila bi potrebna izmjena zakona, rekao je Krpan te dodao da razgovaraju o ekološki odgovornom proširenju rekreacijske zone. Poslušajte:

Platak danas i sutra, pripremila Neva Funčić

Komentari