PGŽ: pomoć Albaniji, veći prihod s pomorskog dobra, gospodarstvo treće u RH

PGŽ: pomoć Albaniji, veći prihod s pomorskog dobra, gospodarstvo treće u RH

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Čak trećina koncesija s pomorskog dobra u Hrvatskoj ostvaruje se u Primorsko-goranskoj županiji, a prihodi s pomorskog dobra u idućoj će godini porasti za milijun i 300 tisuća - na čak 15 milijuna i 490 tisuća kuna.

Prema planu upravljanja pomorskim dobrom, u proračunu za iduću godinu očekuje se povrat novca iz EU fondova - milijun i 230 tisuća kuna za već završeni Interreg projekt Moses. To je novac koji je PGŽ dodatno uložila u obnovu luke na Susku, izvijestila je županijska pročelnica Nada Milošević te pojasnila da je u sklopu projekta u potpunosti saniran srednji gat i priobalje luke Susak, napravljene putničke čekaonice na Susku i u Malom Lošinju, uspostavljena pilot-linija između Trsta, istarskih luka i Malog Lošinja te objavljem on-line katalog luka županijskog značaja. 

Župan Zlatko Komadina izvijestio je da je PGŽ uputila Albaniji 75 tisuća kuna pomoći za sanaciju štete od potresa te reagirao na izjave s press konferencije HDZ-ovih županijskih vijećnika. Polemike o tome tko je što radio dio su predizbornog folkora, ocijenio je Komadina i kao primjer naveo tvrdnje sa sjednice Općinskog vijeća Kraljevice da je Kraljevica obnovila frankopanski kaštel, školu i lučicu Carevo. "Obnovljenih škola i lučica ne bi ni bilo da županija nije pripremila projekte i prostorno-plansku dokumentaciju", poručio je Komadina.

Najveći iznos od ukupno 15 milijuna i 490 tisuća kuna - čak 10 milijuna - namijenjeno je za poticanje rada županijskih lučkih uprava, odnosno pripremu, projektiranje i sufinanciranje podgradnje luka i obale. Milošević je istaknula kako trećina koncesijskih prihoda s pomorskog dobra u Hrvatskoj dolazi iz PGŽ-a, a ove i iduće godine očekuje se iznos od po osam milijuna kuna.

Više od 4,5 milijuna iznose naknade za brodice i jahte, a trošak održavanja i hladnog pogona tri eko-brodice, od kojih je jedna u vlasništvu PGŽ-a, a dvije tvrtke Dezinsekcija, košta dva milijuna i 284 tisuće kuna. Od toga, država iz proračuna sufinancira 690 tisuća, rekla je Milošević. Dodala je da je u pripremi utvrđivanje novih 14 kilometara granice pomorskog dobra. "Dokumenti za više od sto kilometara već pripremljene granice nalaze se u Ministarstvu mora na odobrenju, a dosada je utvrđeno više od 500 kilometara granice pomorskog dobra koja se u PGŽ-u procjenjuje na 1065 kilometara", navela je Milošević.

Pročelnica za turizam i poduzetništvo Melita Raukar najavila je potpisivanje ugovora o sufinanciranju inovatora za koje je PGŽ izdvojila fond od 150 tisuća kuna. Nakon javnog natječaja, novac je raspodijeljen na 16 inovatora, izvijestila je Raukar. Donacija lovcima još je veća, i iznosi 207 tisuća kuna koje će biti namijenjene nabavci kamera i završetku lovačkih kućica.

Raukar je najavila da je za vijećnike Županijske skupštine pripremljeno izvješće o poslovanju gospodarstva PGŽ-a u 2018. godini. "Trendovi su pozitivni, PGŽ je iza Zagreba i Istre treća po snazi. Poduzetnika je bilo 1900, najviše u trgovini, prerađivačkoj industriji i turizmu. Prevladava malo i mikro poduzetništvo koje se pokazalo žilavo, a samo je 80-ak srednjih i velikih tvrtki. Najveća tvrtka sa sjedištem u PGŽ-u su Plodine, sve ostale velike tvrtke imaju sjedište izvan županije", rekla je Raukar.

Najavila je i prijedlog odluke o visini turističkih pristojbi koje su, prema prijedlogu lokalnih zajednica, na tragu ovogodišnjih. Jedino povećanje planirano je u hotelima i kampovima u ljetnoj sezoni s 10 na 14 kuna, najavila je Raukar. Poslušajte:

PGŽ press, pripremila Neva Funčić

Komentari