PGŽ prva u Hrvatskoj uvodi automatski nadzor nepoštivanja crvenoga svjetla

PGŽ prva u Hrvatskoj uvodi automatski nadzor nepoštivanja crvenoga svjetla

Foto: Pixsell

U sjedištu Primorsko-goranske županije u Rijeci održana je 6. sjednica Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama PGŽ. Predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić predstavio je Izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu na području PGŽ tijekom šest mjeseci 2019. godine.

U navedenom razdoblju na cestama PU primorsko-goranske zabilježeno je tisuću i 575 prometnih nesreća što je više za 15 nesreća ili 1 posto u odnosu na šest mjeseci 2018. godine

Od ukupnog broja prometnih nesreća 309 ili 19,6 posto je nesreća s nastradalim osobama, s poginulim osobama 14 prometnih nesreća, s ozlijeđenim osobama 295, dok je prometnih nesreća samo s materijalnom štetom bilo tisuću i 266 ili 80,4 posto. U tim nesrećama smrtno je stradalo 14 osoba. Ozlijeđene su ukupno 372 osobe od čega 77 s teškim i 295 s lakim ozljedama. Izvješća ukazuju na zabrinjavajući rast broja prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama dok je istovremeno zabilježen pad broja ozlijeđenih osoba u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini.

U nastavku sjednice, Županijski savjet prihvatio je prijedlog tvrtke "NEROline" d.o.o. za suradnju kroz zajednički novi pilot projekt "Sustav automatskog nadzora nepoštivanja crvenoga svjetla". Ovaj projekt je nastavak prethodne suradnje iz 2015. godine koji je svojim rezultatima doprinio uspostavi automatskog nadzora prometa u Rijeci početkom rujna 2015. godine.

Novim projektom želi se na odabranoj lokaciji postaviti suvremen nadzorni uređaj "Cordon-M"KR koji ima mogućnost automatskog detektiranja prekršaja prolaska kroz raskrižje na crveno svjetlo, prelazak zaustavne linije u trenutku dok je na semaforu upaljeno crveno svjetlo, kretanje raskrižjem u zabranjenom smjeru, pogrešno prestrojavanje, kretanje prometnom trakom namijenjenom za vozila javnog gradskog prijevoza.

Iz podataka koji će se prikupiti tijekom tri mjeseca (od rujna do listopada 2019. godine) izradit će se odgovarajuća analiza s preporukom poduzimanja potrebnih mjera koje će se razmotriti na sjednici Županijskog savjeta. Poslušajte što je rekao predsjednik Županijskog savjeta Boris Skeledžić: 

Boris Skeledžić o stanju sigurnosti na cestama, pripremio Albert Petrović

Komentari