PGŽ: starimo, natalitet pada, a zdravstveni standard viši od europskog

PGŽ: starimo, natalitet pada, a zdravstveni standard viši od europskog

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Stanovnik Primorsko-goranske županije prosječno ima 44 godine, živi 79 godina i najčešće umire od kardiovaskularnih bolesti ili raka. Županija ima vrlo staro stanovništvo koje sve duže živi – rečeno je u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Rijeci na predstavljanju Zdravstveno statističkog ljetopisa Primorsko-goranske županije.

Popisom stanovništva prije tri godine utvrđeno je da PGŽ ima 296.195 stanovnika - oko 9.000 manje nego na popisu 2001. Prosječna dob stanovništva je 43,9 godina i veća je nego prosječna starost u Hrvatskoj od 41,7 godina. Najstarije stanovništvo živi u Gorskom kotaru i na otocima.

Uz dugogodišnje smanjivanje nataliteta u cijeloj županiji, pozitivan prirodni prirast bilježe samo Viškovo, Malinska, Omišalj, Kastav, Jelenje, Matulji i Krk. Vodeći uzroci pomora u PGŽ su kardiovaskularne bolesti i tumori ili rak, ali trend smrtnosti opada slično kao i kod stanovnika Europske unije. I sve duže živimo.

U zdravstvu PGŽ zaposleno je 5.124 zdravstvenih djelatnika, a zdravstvena zaštita je iznad hrvatskog i EU standarda, pa imamo dvostruko više stomatologa i nešto više liječnika na broj stanovnika nego u Hrvatskoj i EU. S voditeljicom Odjela socijalne medicine Helenom Glibotić Kresina razgovara Biserka Belić:

Komentari