PGŽ: ulaganja u turističku infrastrukturu

PGŽ: ulaganja u turističku infrastrukturu

Obnovljena lučica u Crikvenici (Foto: arhiv / Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Vijest o otvaranju stečaja nad Uljanik Brodogradilištem zasjenila je investicijske najave na redovitoj konferenciji za novinare u Primorsko-goranskoj županiji. Županija nema novca za spas velikih brodogradilišta, ali nastavljaju ulagati u tradicijsku brodogradnju te uređenje luka i privezišta.

Primorsko-goranska županija će, s milijun i 400 tisuća kuna, sufinancirati projekte turističkih zajednica, od čega je 800 tisuća kuna prošlog tjedna raspodijeljeno za kapitalne infrastrukturne projekte, uređenja šetnica, parkova i plaža.

U Tršću će biti uređena rudarska staza, u Delnicama postavljene klupe na odmorištima, u Fužinama sprave za vježbanje, u Skradu sportski park, u Ravnoj Gori pozornica, u Mrkoplju turistička signalizacija, u Lokvama šetnica uz jezero, u Vrbovskom šetnica uz Kamačnik, u Mošćeničkoj Dragi sunčalište, u Novom Vinodolskom plaža, na Grobniku kula Sv. Jelene, a u Ronjgima obnovljena rodna kuća Ivana Matetića.

Pročelnica za turizam Melita Raukar najavila je i nastavak projekta Mala barka, odnosno novi projekt Arca Adriatica u suradnji s Italijom. Novcem iz EU fondova nastavit će se obnova tradicijskih barki te tradicionalnih ribarskih i jedrarskih zanata u malim primorskim mjestima.

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić najavila je novi investicijski ciklus iz europskog programa koherentnosti i kohezije u lučkim upravama Crikvenica, Cres, Mali Lošinj i Rab. Na Rabu će se graditi ribarska luka vrijedna 16 milijuna kuna, a u proširenje luka tijekom iduće dvije godine bit će uloženo ukupno 118 milijuna kuna. Istaknula je kako je investicijski uspjeh postignut zato što su projekti bili unaprijed pripremljeni te su natječaji dočekani s potpunom dokumentacijom.

U osam županijskih lučkih uprava prihodi su, tijekom 20 godina, narasli od početnih pet na 55 milijuna kuna, a broj komunalnih vezova za brodice dosegao je 10.993, istaknula je Medarić.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je žaljenje zbog stečaja Uljanik Brodogradilišta, do kojeg, kaže, ne bi došlo da je Vlada htjela drugačije. Ipak smatra da je za riječko brodogradilište moguć drugačiji scenarij. "Za 17. svibnja sazvano je ročište o stečaju Uljanika d.d., krovnog društva koje je formalno vlasnik 3. maja. Do ročišta za 3. maj, 5. lipnja, postoji mogućnost da se 3. maj oporavi, ukoliko to Vlada bude htjela, jer mogućnosti ima. Ne mora sve završiti s likvidacijom", rekao je Komadina.

Župan je rekao i da je pismom od premijera i resornih ministara zatražio dodatne policijske snage za goransko područje, zbog sve veće broja ilegalnih migranata u naseljima Gorskog kotara, poslušajte:

Komadina o migrantima, pripremila Neva Funčić

Komentari