PGŽ: većinom glasova Skupština prihvatila rebalans proračuna za 2021.

PGŽ: većinom glasova Skupština prihvatila rebalans proračuna za 2021.

Foto: Nel Paveltić / Pixsell

U opatijskom hotelu Royal traje treća sjednica Županijske skupštine PGŽ. S 36 glasova ZA i samo tri suzdržana glasa usvojen je rebalans proračuna za 2021 godinu, a rasprava koja je prethodila protekla je mirno, uz svega nekoliko primjedbi vijećnika o nedovoljnoj potpori poduzetništvu.

U raspravi je Sanjin Vrkić u ime Kluba vijećnika HDZ-a istaknuo da će ova politička stranka podržati rebalans jer donosi povećanje izdvajanja za zdravstvo, a time i dostupnost usluge na primarnoj razini, te povećava poticaje razvoja poduzetništva. I vijećnik Mosta Josip Katalinić ocijenio je prihvatljivim prijedlog rebalansa. Pozvao je da se, u okolnostima kohabitacije u županiji, odnosno različitih političkih opcija u izvršnoj vlasti i većine u Skupštini, najesen pokrene zajednička izrada proračuna za 2022. godinu. (Hina)

Raspoloživa sredstva narasla su na gotovo milijardu i pol kuna, a prioriteti su dovršenje kapitalnih projekata započetih u prošlom mandatu, izdvajanja za zdravstvo te ublažavanje pandemijske krize. Mislilo se i na obrazovanje, a na red će doći i obnova umjetne trave nogometnog igrališta Robert Komen.

Na početku aktualnog sata doznali smo da će u listopadu početi radovi na novoj sedežnici na platku, nakon što je odabran izvođač, te da će zapušteni Slovenski dom u uvali Grabrova, zajedno s okolnim zemljištem, uskoro na prodaju.

Ažurirani su podaci o cijepljenju prema kojima je PGŽ druga u zemlji. Konkretno, prvom dozom je cijepljeno 54 posto, a drugom 47 posto odraslog stanovništva. PGŽ prednjači u Hrvatskoj po broju testiranja.

Zbog velikog broja pitanja vijećnika, aktualni sat je produžen, a pojavili su se i prvi polemički tonovi zahvaljujući vijećnicima s liste Davora Štimca.

Iva Rinčić istaknula je loše rezultate županijskih srednjoškolaca na državnoj maturi prozvavši županiju za političko kadroviranje, s čime se župan Zlatko Komadina nije složio, spominjući brojne nagrade primorsko-goranskih učenika.

Potom je Boris Popović naveo gospodarsko zaostajanje za ostatkom zemlje navodeći slab rast BDP-a u županiji. Poslušajte dio rasprave Komadine i Popovića te županovu izjavu nakon što je rebalans proračuna izglasan:

Popović i Komadina o rastu BDP-a, pripremio Albert Petrović

Komadina: Nije bilo razloga da se ne podrži rebalans; pripremio Albert Petrović

Komentari