PGŽ zatvara terase i dio dućana, zabranjena okupljanja i posjete domovima

PGŽ zatvara terase i dio dućana, zabranjena okupljanja i posjete domovima

Županijski stožer danas je najavio nove, strože mjere (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Od ponedjeljka 12. travnja u PGŽ-u se zabranjuju sva javna okupljanja i zatvaraju trgovine koje prodaju odjeću i obuću, dok se rad ostalih trgovina ograničava do 19 sati. Zatvaraju se i terase kafića i ugostiteljskih objekata, kao i kasina i kladionice, te zabranjuju posjeti domovima za starije.

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 382 novooboljelih, a ukupno je 3206 aktivnih slučajeva. Udio pozitivnih u odnosu na testirane iznosi 32 posto. Brojke i dalje ne padaju, pa je županijski stožer donio nove strože mjere koje stupaju na snagu u ponedjeljak i traju do 26. travnja.

U riječkoj bolnici na liječenju se nalazi 188 COVID-pozitivnih pacijenata, a 21 bolesnik treba pomoć respiratora. Još je 12 pacijenata u sekundarnom COVID-odjelu u opatijskoj Thalassotherapiji. Tijekom posljednja 24 sata preminulo je sedmero ljudi, javljaju iz KBC-a Rijeka. Maksimalni broj kreveta je 250, ali uvijek imamo spreman plan za nekoliko dana unaprijed, ističe ravnatelj KBC-a Alen Ružić.

Sve županijske osnovne škole od prvog do četvrtog razreda te škole u Gradu Opatiji i Crikvenici prelaze na online nastavu. U svim školama postojat će dežurni nastavnik koji će prihvatiti djecu koju roditelji ne mogu ostaviti doma te će se u tim dežurstvima organizirati praćenje nastave na daljinu putem HRT 3.

Škole u Gradu Rijeci ostaju otvorene, iako će svaki pojedini ravnatelj odlučivati o tome hoće li se i kada prelaziti na online nastavu, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Glavni riječki epidemiolog Dobrica Rončević naglasio je kako će popuštanje mjera ovisiti o stanju u bolnicama, odnosno ukoliko se broj hospitaliziranih bude smanjivao, tim prije će dolaziti i do popuštanja ovih strožih mjera.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović istaknuo je kako se nastavlja masovno procjepljivanja građana te da ih je prošloga tjedna cijepljeno oko sedam tisuća.

U nastavku donosimo detaljne zaključke Stožera, a poslušajte i koje je mjere naveo načelnik Stožera Mladen Šćulac, dok ravnatelj Alen Ružić komentira do sada najveći broj koronavirusnih bolesnika u KBC-u Rijeka:

Dr. Ružić: Najveći broj hospitaliziranih i umrlih u KBC-u Rijeka, pripremio Ivan Ribarić

Šćulac o novim mjerama, pripremio Ivan Ribarić

Šćulac o online nastavi, pripremio Ivan Ribarić

Komentari