Pijanist i skladatelj Filip Fak novi ravnatelj Opere HNK Zajca

Pijanist i skladatelj Filip Fak novi ravnatelj Opere HNK Zajca

Filip Fak (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Pijanist i skladatelj Filip Fak novi je ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca, odlučeno je na sjednici Kazališnog vijeća, a na prijedlog intendanta Marina Blaževića. Time je kompletiran ravnateljski tim koji će riječko kazalište voditi u sljedeće četiri godine, javljaju iz HNK Zajca.

Uz Filipa Faka, tim umjetničkih ravnatelja čine ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnateljica Baleta Maša Kolar i ravnatelj Talijanske drame Giulio SettimoUz poslovnu ravnateljicu Martinu Radelju, najuži krug suradnika intendanta Marina Blaževića čine i upravitelj Tehnike Alan Vukelić te upraviteljica Promidžbe, marketinga i prodaje Ana Miljanović.

Filip Fak pijanist je i skladatelj rođen 1983. godine u Rijeci. Profesor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i solo-pijanist Zagrebačke filharmonije, a trenutno obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika.

Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu na Muzičkoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Studij klavira završava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršava se na Scholi Cantorum u Parizu, čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.

Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Kao solist, s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata. 

U svom solističkom repertoaru posebnu pozornost posvećuje izvedbama suvremenih autora. Ostvario je velik broj zvučnih zapisa za arhiv Hrvatskoga radija, a objavio je i više nosača zvuka. Dugogodišnji je honorarni član ansambla Cantus i Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, suosnivač je Riječkog klavirskog trija.

Osim pijanizmom, Filip Fak bavi se i skladanjem. Održava stručne seminare i majstorske tečajeve iz klavira i komorne glazbe diljem Hrvatske i u inozemstvu. Autor je više eseja i javnih predavanja na temu suvremene glazbe i recepcije umjetničke glazbe u suvremenom društvu, priopćili su iz HNK Ivana pl. Zajca.

Komentari