Planiranjem i ulaganjem protiv krize

Planiranjem i ulaganjem protiv krize

Riječka farmaceutska uspješna poslovna priča (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Riječki Jadran galenski laboratorij je jedna od najstabilnijih hrvatskih tvrtki i u stalnom je rastu: od izvoza, investicija, dohotka do zapošljavanja djelatnika. Prvo privatizirano farmaceutsko dioničko društvo u zemlji je nakon 23 godine izraslo u drugu farmaceutsku tvrku u Hrvatskoj čija je neto dobit lani bila 72 milijuna kuna.

Dok drugi gomilaju gubitke, riječki Jadran galenski laboratorij svake godine sve bolje posluje, pa je tako lani prihod povećan 11 i izvoz 16 posto, a zaposleno je pedesetak novih djelatnika. To nije postignuto preko noći, dvadesetak godina se promišljeno ulagalo, prije svega u visoko obrazovane kadrove, nove proizvode i razvoj. Promet je od milijun i pol narastao na 877 milijuna kuna godišnje, a direktor JGL-a Ivo Usmiani ističe da su rasli jako brzo, po 25 posto godišnje. 

JGL 
izvozi u preko 35 zemalja svijeta. Usmiani kaže da su vrlo rano shvatili da je Hrvatska malo tržište na kojem ne možete graditi konkurentnost proizvoda, niti proizvodnje. Počeli su s izvozom u istočne zemlje: najprije Rusiju, kasnije Kazahstan, Ukrajinu, a danas je to njihovo ključno tržište s oko 260 zaposlenih. S partnerima se sada probijaju na europsko i južnoameričko tržište. 

Veliki dio dobiti, više od 85 posto, tvrtka stalno ulaže u istraživanje i razvoj, marketing i zapošljavanje. Djelatnici u prosjeku imaju plaću oko deset tisuća kuna, njihovo se zadovoljstvo i lojalnost redovito ispituju, a ocjene su uvijek visoke. Ulažu i dalje, trenutačno u projekt vrijedan oko 50 milijuna kuna. U susjedstvu pogona na Svilnu grade se novi, Svilno 2, što je prema riječima direktora Usmianija, najveći investicijski projekt u povijesti Jadran galenskog laboratorija. Javlja Biserka Belić: 

Riječka farmaceutska uspješna poslovna priča, pripremila Biserka Belić

Komentari