''Plava vrpca'' za spašavanje na moru

''Plava vrpca'' za spašavanje na moru ''Plava vrpca'' za spašavanje na moru
''Plava vrpca Vjesnika'' (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL) ''Plava vrpca Vjesnika'' (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Dobitnici ''Plave vrpce Vjesnika'' (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Tradicionalne nagrade za poduhvate spašavanja ljudi i imovine na moru "Plava vrpca Vjesnika 2013." dodijeljene su u podne na svečanosti u Rijeci.

Pojedinačna nagrada bit će dodjeljena Mirku Bušljeti iz Starigrad Paklenice koji je spasio petero austrijskih turista u naletu podvelebitske bure od sigurne pogibelji.

Momčadska nagrada bit će dodijeljena posadi tankera Kornati Tankerske plovidbe iz Zadra sa zapovjednikom Gordanom Baždarićem. Posada broda Kornati je 26. srpnja spasila 22 emigranata koji su preživjeli potonuće brodice 29 milja sjeverno od libijske obale te su sljedećega dana spašene ljude prebacili na brod talijanske Obalne straže kod otoka Lamadusa.

Posebno priznanje dobit će voditelj Sea Help baze na Malom Lošinju Stanko Kovačević koji je treći put nominiran za ovu nagradu. Kovačević je zaslužan za spašavanje posade i putnika drvenog kutera 14. kolovoza. Nakon što je stao motor, a bura slomila jarbol, koji je pri padu ozlijedio dvoje nautičara, valovi su razbili drveni kuter o nepristupačnu obalu Cresa. Uz vlasnika i skipera Ivicu Puhalovića na brodici su bila još dva bračna para i jedanaestgodišnji dječak. Više o dobitnicima i događajima možete doznati ovdje.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. godine Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. S obzirom da je Sindikat pomoraca Hrvatske dugogodišnji sponzor i član Odbora za dodjelu Plave vrpce, odlučili su da neće dopustiti da se dobre pomorske tradicije poput ove ugase, unatoč gašenju tog hrvatskog lista. Današnja svečanost održana je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Poslušajte što je na dodjeli zabilježila Branka Malnar:

Plava vrpca Vjesnika, pripremila Branka Malnar

Komentari