Plavi baloni za veću svjesnost o autizmu

Plavi baloni za veću svjesnost o autizmu Plavi baloni za veću svjesnost o autizmu
Foto: Nel Pavletić / Pixsell Foto: Nel Pavletić / Pixsell
Foto: Nel Pavletić / Pixsell Foto: Nel Pavletić / Pixsell
Foto: Nel Pavletić / Pixsell Foto: Nel Pavletić / Pixsell
Foto: Nel Pavletić / Pixsell Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Svjetski je dan svjesnosti o autizmu. U Rijeci je obilježen puštanjem plavih balona te predajom donacije Centru za autizam, a gradsku upravu i riječko kazalište večeras će osvijetliti plava boja.

Na današnji Svjetski dan svjesnosti o autizmu, predstavljeni su i prvi rezultati prodaje humanitarnoga kalendara "Iz Hartere s ljubavlju" - zajedničke akcije udruge "I djeci s ljubavlju" te ESN-a Rijeka. Dosad su prikupljene dvije i pol od potrebnih sedam tisuća kuna za kupnju senzorne ljuljačke - dijela opreme koju treba riječki Centar za autizam. Na kalendaru su domaći i strani studenti što su sudjelovali u programu razmjene Erasmus.

Balone su na Jadranskom trgu zajedenički pustila djeca i roditelji te djelatnici riječkog Centra za autizam. Želja je širiti se prema redovnim odgojno obrazovnim sustavima kao podrška integriranoj djeci, naglasila je voditeljica riječkog Centra za autizam Sandra Čavrak.

Centar za autizam u Rijeci djeluje kao izdvojena jedinica zagrebačkoga Centra. Osnovnoškolski program pohađa 25 učenika do 21 godine te sedam odraslih osoba. Kao dio akcije "Danas šutim za autizam" Grad Rijeka će plavom svjetlošću večeras osvijetliti zgrade Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i gradske uprave na Korzu.

U Hrvatskoj, prema procjenama, živi oko 12 tisuća osoba s autizmom. Pojavnost autističnog poremećaja povećala se u proteklih pola stoljeća za čak 15 puta. Najnovija istraživanja pokazuju da će neki od poremećaja iz autističnog spektra imati svako osamdeseto novorođenče. Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen je, osim u Rijeci, u još 12 hrvatskih gradova.

O humanitarnoj akciji "Iz Hartere s ljubavlju" javlja Branka Malnar, a o riječkom Centru za autizam govori voditeljica Sandra Čavrak:

Komentari