Plitvice: izgorio drveni Etno House, povrijeđeni vatrogasci oporavljeni

Plitvice: izgorio drveni Etno House, povrijeđeni vatrogasci oporavljeni

Foto: Pixsell

Središnji objekt turističkog kompleksa Etno House u Plitvica Selu u potpunosti je izgorio u jučerašnjem požaru, kao i štala u obližnjem selu Vrpile kod Korenice, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović. Dvojica povrijeđenih vatrogasaca su se oporavili.

Nadljudskim naporom 56 vatrogasaca s 22 cisterne na obje lokacije, zaustavljeno je širenje požara na obližnje kuće. Policijski očevidi tijekom dana trebali bi potvrditi sumnje na grom kao uzrok požara - u Vrpilima sigurno, a vjerojatno i u Plitvica Selu, rekao je Ostović za Hinu.

Dvojica vatrogasca ozlijeđena su u gašenju požara na drvenoj kući u sklopu turističkog kompleksa Etno House na Plitvičkim jezerima. Jedan je odmah pušten iz bolnice, dok je drugi zadržan zbog bolova u leđima.

U požaru na seoskom imanju vatrogasci su spasili bika, krave, telad, više od tri tisuće bala sijena i dio uroda pšenice te obiteljsku kuću. O kakvom je uspjehu riječ, kaže vatrogasni zapovjednik, govori i podatak da su se zbog blizine vatre i visoke temperature već bile rastopile rolete na prozorima kuće.

Veliki drveni turistički objekt je u potpunosti izgorio, a samo zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca nisu se zapalili drugi objekti u njegovoj neposrednoj blizini. U izgorenom su objektu bile sobe, postrojenje za grijanje i restoran.

Ostović kaže kako se iz snimaka vidi da je požar planuo u krovištu. Takvome drvenom objektu ne bi bilo spasa ni da su vatrogasci kojim slučajem već bili na mjestu događaja, kaže, ali je pravovremenom reakcijom vatrogasaca Nacionalnog parka Plitvička jezera, te kasnije i vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Plitvička jezera, zaustavljeno širenje požara na cijeli kompleks.

Stradali vatrogasci su se oporavili

"Zahtjevno je bilo i pregledavanje objekta kako bi se izvukli eventualni gosti ili zaposlenici, a u podrumski se dio išlo s vatrootpornim odijelima i termovizijskim kamerama. Nitko od njih nije stradao, osim dvojice vatrogasca, ali i oni su se oporavili", kazao je Ostović.

Pojasnio je i kako nije uobičajeno da na požar jednog objekta, kao u Plitvica Selo, dođe 17 vozila s 41 vatrogascem, ali da je razlog tomu bio što tamo nema hidrantske mreže, pa je bilo potrebno puno cisterni jer je nadopunjavanje vozila vodom bilo vrlo ograničeno.

Prvi vatrogasci koji su došli bili su zaposlenici Nacionalnog parka Plitvička jezera. Oni su koristili šterne i obližnje jezero Kozjak, a onda su došle cisterne.

Komentari