Počela beatifikacija biskupa Antuna Mahnića

Počela beatifikacija biskupa Antuna Mahnića

Antun Mahnić (Foto: Wikipedia)

Krčki biskup Antun Mahnić mogao bi postati blaženikom. Postupak beatifikacije počeo je svečanim euharistijskim slavljem koje je u krčkoj katedrali predvodio biskup Valter Župan.

Rodio se 14. rujna 1850. u selu Kobdilju, u Sloveniji. Kao trinaestogodišnjak stupa u sjemenište a za svećenika je zaređen 1874. Isprva je službovao kao prefekt Nadbiskupskog dječjega sjemeništa u Gorici. Nakon što je na bečkom sveučilištu obranio doktorat iz teologije, u brojnim  časopisima objavljivao je članke i studije te pokrenuo časopis Rimski katolik. Krčkim biskupom imenovan je 1896. te nakon biskupskog posvećenja, 7. veljače 1897., preuzima upravu Krčkom biskupijom. Značajan je kao vođa Hrvatskog katoličkog pokreta, pokrenuo je službeni biskupijski list, u Krku je osnovao tiskaru i staroslavensku akademiju, izborio je upotrebu hrvatskog jezika u biskupijskim poslovima, osnivač je brojnih društava u Krku, Senju i Zagrebu, sudionik u izgradnji đačkog konvikta u Pazinu... Nakon završetka Prvoga svjetskog rata i talijanske okupacije dijela hrvatskih otoka, pa tako i Krka, Antuna Mahnića Talijani na prijevaru odvode u zatočeništvo. Oslobođen je tek intervencijom pape Benedikta XV. Tada već teško bolestan odlazi u Zagreb, gdje i umire 14. prosinca 1920. Sahranjen je u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Zagreb, a kasnije su posmrtni ostaci preneseni u krčku katedralu.

Antun Mahnić bio je svećenik, krčki biskup, profesor, intelektualac i začetnik hrvatskog katoličkog pokreta koji se zalagao za socijalnu pravdu i napredak domaćih ljudi. Kao borac za narodna prava naročito se zauzimao za mladež koju je i financijski podupirao. Krčki biskup monsinjor Valter Župan za biskupa Mahnića kaže: U njegovo vrijeme u Krčkoj je biskupiji hrvatski postao službeni jezik biskupske kancelarije jer se prije toga koristio talijanski. Biskup je smatrao da ondje gdje 85 posto žitelja biskupije čine Hrvati, treba službeno komunicirati na hrvatskom jeziku.

419px-anton-mahnic_krk-1.jpg

Misnom slavlju što je počelo u 17 sati prethodio je program pod nazivom Sluga Božji biskup Antun Mahnić jučer i danas, a nakon mise održana je prva svečana sjednica za početak proglašenja blaženim. Uvjereni smo da je biskup Mahnić u herojskom stupnju posjedovao humane kršćanske vrline i kvalitete i zato pokrećemo ovaj postupak, rekao je krčki biskup Župan. Postupak za početak beatifikacije Antuna Mahnića počinje o 93. objljetnici njegove smrti.

Komentari