Počelo glasovanje u inozemstvu, u Hrvatskoj - izborna šutnja

Počelo glasovanje u inozemstvu, u Hrvatskoj - izborna šutnja

Foto: HRT

U ponoć je počela izborna šutnja koja traje do zatvaranja birališta sutra u 19 sati. Za to vrijeme zabranjena je izborna promidžba, no kazni za kršenje nema. Izbori u dijaspori već su počeli. Najprije u Australiji - u Canberri, Melbourneu i Sidneyu.

Posljednji će glasovati zapad Sjedinjenih Država, Los Angeles.

Otvorena su birališta i u Bosni i Hercegovini. 

U Hrvatskoj je spremno gotovo sedam tisuća biračkih mjesta, a u inozemstvu 114 u 48 zemalja. U inozemstvu je poprilično zanimanje za parlamentrane izbore, potvrđuje to i podatak da se za glasovanje aktivno registriralo više od 36.000 birača, hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, najviše u BiH (21. 600) i Njemačkoj (5. 900). Usporedbe radi, za predsjedničke izbore aktivno registriranih bilo je nešto preko osam tisuća.

Iako ne postoje sankcije za kršenje šutnje, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poziva stranke i kandidate da šutnju poštuju. Pozivam sve izborne sudionike da se suzdrže od bilo kakvih izjava i aktivnosti koje bi predstavljale nastavak izborne promidžbe, a medije da takve izjave, ako ih bude, ne objavljuju, poručuje Hrvatin.

Svjestan je da će na društvenim mrežama biti određenih rasprava i kontakata i da DIP to ne može zabraniti, no poziva da se pritom raspravlja etički, na način koji ne vrijeđa prava drugih i poštuje privatnost osoba koje ne žele dobivati određene poruke. Poziva i da se birače poštedi SMS poruka.

I tužno je i smiješno kad upozoravate, a ne možete poduzeti ništa osim javne osude nečijeg djelovanja. Međutim, najsnažnija je osuda javnosti, birača koji u nekim situacijama, u posljednju trenutak, mogu promijeniti mišljenje i kažnjavati onoga tko kriši izbornu šutnju, ističe predsjednik DIP-a.

Izbore će nadgledati 13 tisuća promatrača, a mjesta za manipulaciju listićima, tvrde u Državnom izbornom povjerenstvu, nema.

 

Komentari