Počelo je dugo, vruće ljeto: nekad je bilo nezamislivo 35°C u lipnju

Počelo je dugo, vruće ljeto: nekad je bilo nezamislivo 35°C u lipnju Počelo je dugo, vruće ljeto: nekad je bilo nezamislivo 35°C u lipnju
I nad Hrvatskom tek oblačni pramen (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka) I nad Hrvatskom tek oblačni pramen (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Svježa satelitska snimka Europe bez oblaka (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Ljeto je, astronomski, počelo danas u 6:24 sati. Ušli smo u to godišnje doba u punom zamahu, s temperaturama preko 30°C. Hoće li nam biti dugo i toplo te zašto se klimatološki govori da su tri ljetna mjeseca lipanj, srpanj i kolovoz?

Voditelj Pomorskog meteorološkog centra Rijeka Ivan Novak tumači da je dogovor klimatologa bio bilježiti lipanj, srpanj i kolovoz kao tri ljetna mjeseca da bi današnje podatke mogli uspoređivati sa starim podacima, nekada starim i dvije stotine godina.

Prvi put ove godine u Rijeci je temperatura viša od 30°C zabilježena 19. lipnja, a s tim temperaturama i nastavljamo. I to već možemo smatrati promjenom u odnosu na stare podatke, ističe Novak. Klimatološki podaci se računaju kao tridesetogodišnji srednjaci, a već razdoblje 1981.-2010., u odnosu na razdoblje 1961.-1990., govori da svi ljetni mjeseci imaju veću prosječnu temperaturu, ponegdje i cijeli stupanj. 

Veći broj je toplih dana, znači s temperaturom višom od 25°C, više je vrućih dana, a sve više i toplih noći u kojima minimalna temperatura zraka ne pada ispod 20°C. Štoviše, događa se, u zadnjih deset godina, da temperature već u lipnju prelaze 35°C, a to je nekad bilo nezamislivo, govori meteorolog Ivan Novak.

Kakve to, sve skupa, veze ima s turističkom sezonom poslušajte u razgovoru:

Počelo je vruće ljeto!, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari