Počeo 9. Vrisak - više od 150 autora na riječkom književnom sajmu

Počeo 9. Vrisak - više od 150 autora na riječkom književnom sajmu

Otvorenje 9. Vriska predstavljanjem knjige pjesama Rade Šerbedžije (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Deveti riječki festival autora i sajam knjiga "Vrisak" svečano je sinoć otvoren na brodu "Marina" u riječkoj luci. U dosad najobimnijem programu, do 12. lipnja održat će se 50 književnih događanja s gostovanjima 150 autora, prevoditelja i nakladnika iz Hrvatske i Europe.

Drugoga dana Vriska, u Rijeku dolazi jedan od najčitanijih pisana na ovim prostorima. Dragan Velikić, književnik iz Beograda koji je odrastao u Puli i koji se u svojim knjigama Pule rado sjeća, jedan od prvih srpskih intelektualaca koji je ustao protiv Miloševićeve velikosrpske politike, gostuje danas antikvarijatu Ex Libris sa svojim književnim hitom Islednik. Književna večer započinje u 18:30.

Festival je otvoren premijernim programom koji je vodio Vojo Šiljak, a nastavljen je predstavljanjem knjige pjesama Stranac Rade Šerbedžije. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da treba glasno vrisnuti protiv onoga što nam se u zadnje vrijeme već kontinuirano nameće, a to je da nam netko određuje što možemo ili ne možemo čitati, kako želimo živjeti, kako možemo i kako bi trebali živjeti. Predložio je da Vrisak počne upravo vriskom protiv takvih ideja, a publika je to prihvatila. 

Organizatori Vriska su Izdavačka kuća V.B.Z. i Udruga kulture Vrisak. Kako su istaknuli, sajam će i ove godine predstaviti najvažnija djela domaće književne produkcije izdana u prvoj polovici godine. U programu Knjiga ispod čekića svoje nove knjige promovirat će još Ivica ĐikićA. Saška MutićIvan JozićMarina VujčićIvica IvaniševićBorivoj RadakovićIvana BodrožićGoran NuhanovićBekim SejranovićEdo PopovićDaša DrndićDelimir RešickiMilan ZagoracJurica Pavičić i Drago Glamuzina.

U programu Balkan Express, uz domaće će gostovati i književnici iz regije - Dragan Velikić i Velimir Ćurgus Kazimir iz Srbije, Miodrag Popović iz Crne Gore, Ahmed Burić i Jasmin Imamović iz BiH te Jurij Hudolin iz Slovenije. U posebnom programu Europom u 30 knjiga predstavit će se autori čije se knjige prevode na sve svjetske jezike - Christos Ikonomou iz Grčke, Monika Kompaníková iz Slovačke, Myrto Azina Chronidi s Cipra, Tnu Nnepalu iz Estonije, Sjón s Islanda, Emil Andreev iz Bugarske i Riikka Pulkkinen iz Finske.

Tijekom programa Rijeka piše održat će se večer poezije na kojoj će svoje stihove čitati pjesnici iz Rijeke, Istre i Ljubljane, a priče polaznici kreativnih radionica pisanja CeKaPe. Prvi put na festivalu će se predstaviti riječka skupina Ri-Lit. Novost festivala je glazbeni večernji i zabavn program Vrisak Musica, kao i Vrisak Cinema, na kojem će u Art-kinu Croatia i Galeriji Bačva biti prikazana tri filma snimljena po romanima gostiju iz Europe.

Književni programi održavat će se na brodu Marina, u antikvarijatu Ex Libris, klubu Bačvabook-caffeu Dnevni boravak, u dječjem odjelu Gradske knjižnice Rijeka, Art-kinu Croatia, u Filodrammatici te Gradskoj knjižnici, dok se sajamski održava na tri lokacije - u V.B.Z. knjižari na Korzu te u kupolama na Jadranskom trgu i Trgu 128. brigade Hrvatske vojske. Sve detalje o programu sajma možete pronaći ovdje.

Komentari