Počeo Europski tjedan mobilnosti s temom "Sigurno hodanje i bicikliranje"

Počeo Europski tjedan mobilnosti s temom "Sigurno hodanje i bicikliranje"

Foto ilustracija: Pixsell

Europski tjedan mobilnosti počeo je danas u Rijeci, trajat će do nedjelje, a ovogodišnja tema je "Sigurno hodanje i bicikliranje". Cilj je afirmacija pješačenja, odnosno korištenje bicikle ili trotineta uz isticanje prednosti takvog kretanja, kao i efekt na zdravlje, okolinu i ekonomsku isplativost.

U 18 sati u RiHubu u organizaciji Tranzicijske inicijative Rijeka počinje tematski program posvećen biciklističkom prometu u Kopenhagenu i Sevilli, ali i riječkim izazovima. Održava se i projekcija Revije zelenog filma te panel-diskusija pod nazivom "Bez buke i smrada e-biciklom do grada".

Prikazat će se nekoliko vrlo kratkih filmova o tome kako je bicikliranje riješeno u drugim europskim gradovima, čut će se izlaganje o izazovima i mogućnostima bicikliranja električnom biciklom u Rijeci. Slijedi panel-diskusija čiji sudionici su predstavnici Grada Rijeke, Građevinskog fakulteta, udruge "Sindikat biciklista" i biciklističkih udruga.

Mlade čuvarice okoliša danas su oslikale autobusnu stanicu u Krešimirovoj ulici i tako simbolično označile početak Tjedna mobilnosti. "Crtanjem na pločniku želimo da se skrene pažnja na potrebu za češćom uporabom javnog gradskog prijevoza i da se na posao ne ide automobilnom, već pješice ili javnim prijevozom", rekla je Svjetlana Mazaroli-Jurišić. Program Europskog tjedna mobilnosti najavile su predsjednica Društva naša djeca Svjetlana Mazaroli-Jurišić i Valentina Vukelić, suradnica gradskog Odjela za urbanizam, razvoj, ekologiju i gospodarenje zemljištem:

 

 

Svjetlana Mazaroli-Jurišić o Europskom tjednu mobilnosti

Valentina Vukelić o Europskom tjednu mobilnosti

Komentari