Počeo Festival znanosti - tjedan posvećen otkrićima

Počeo Festival znanosti - tjedan posvećen otkrićima

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Šesnaesto izdanje Festivala znanosti počelo je danas u Rijeci, Opatiji, Klani, na Malom Lošinju i Rabu, barem što se Primorsko-goranske županije tiče. U Rijeci se 150 programa odvija na 23 lokacije. A u kakvoj atmosferi je festival otvoren?

Uz pjesničku riječ i glazbu uvijek se u Rijeci otvara Festival uz koji rastu generacije. Organizacijski odbor ponosan je na činjenicu da oni koji godinama dolaze u Rijeku znanost odnose k sebi, pa je festival ove godine prvi put u Klani.

Festival organizira Udruga Zlatni rez, ali, kako je istaknula prorektorica za studije i studente riječkog sveučilišta Sanja Barić, za članove Sveučilišta nastup u festivalskom programu postao je stvar prestiža.

Uz otvorenje, tradicionalno, tribinu o razvoju školstva organizira Udruga Universitas. Ove godine na temu "Eureka u svakome od nas", odnosno o tome kako omogućiti 'eureka efekt' u svakodnevnoj nastavnoj praksi.

Do subote slijedi mnoštvo eureka uz mnoštvo programa, uz posebnu pozornost riječkim otkrićima: žiroskopu, jodnoj tinkturi, tsunamitu, endemskim vrstama u Jadranu, radu riječkih astrofizičara na otkrivanju novih planeta izvan Sunčeva sustava. Poslušajte djelić atmosfere:

Festival znanosti Rijeka: festival koji raste, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari