Početak godine u riječkom Art-kinu: bogat i zanimljiv program!

Početak godine u riječkom Art-kinu: bogat i zanimljiv program!

Foto: Pixsell

Prošla godina u Art-kinu bila je vrlo uspješna i rekordna po broju publike, a posjetitelji su mogli sudjelovati na 1.200 raznih filmskih i srodnih programa. Danas Art-kino ponovno otvara svoja vrata uz zanimljiv i raznolik program.

2017. godina u Art-kino dovela je 43.727 gledatelja, od čega 14.000 djece i mladih u sklopu programa "Škola u kinu" te još 5.000 posjetitelja koji su dolazili na brojna druženja, tribine, okrugle stolove i koncerte. Održano je preko 1.200 raznolikih filmskih i komplementarnih programa. 

Danas Art-kino ponovno ostvara svoja vrata i kreće s novom sezonom. Početak 2018. godine obilježavaju njemački filmovi: krimi drama "Iz ništavila" donosi priču žene čiji su muž i sin ubijeni u bombaškome napadu. Diane Kruger dobila je nagradu za najbolju glumicu u Cannesu, a film je i njemački kandidat za prestižnu nagradu Oscar.

Tijekom 2018. širom svijeta se slavi "Bergmanova godina", čime se obilježava 100 godina rođenja ovog velikog lica svjetske kinematografije. Art-kino se priključilo manifestaciji pa će se tijekom godine jednom mjesečno prikazivati po jedan film Ingmara Bergmana. Program "Filmski prizori iz života Ingmara Bergmana" započinje 24. siječnja romantičnom komedijom "Osmijesi ljetne noći".

Izbor iz filmskog programa Goethe-Instituta 2017. godine donosi pet filmova u sklopu programa "Filmovi na putu", koji je na programu od 9. do 14. siječnja. Ciklus otvara krimić "Who Am I - Nijedan sustav nije siguran", koji se vrti oko skupine mladih hakera koji žele biti zapamćeni u društvu.

Drama "4 kralja" o mladim ljudima koji Božić provode na psihijatrijskome odjelu te priča o kosovskom emigrantu u Njemačkoj i njegovom odnosu sa sinom kojeg je ostavio - "Otac". "Veliko finale" prati biciklistički pothvat čovjeka koji zna da su mu dani odbrojeni, dok biografski "Država protiv Fritza Bauera" prikazuje snagu čovjeka bez kojega nacistički zločinci nikad ne bi bili kažnjeni za svoja djela.

U ponedjeljak, 15. siječnja, na programu je premijera filma "Kameleon", iza kojeg stoji mlada riječka ekipa pod okriljem Aion produkcije. Film prikazuje dekonstrukciju modernoga društva koje nadilazi moralne norme i ograničenja te time uspijeva postati ideja veća od čovjeka koji umire i biva zaboravljen.

U utorak, 16. siječnja u 19 sati na veliko platno stiže drama "Woyzeck" Wernera Herzoga iz 1979. godine, a u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca, gdje se 12. siječnja održava premijera istoimene predstave, nakon filma će se održati tribina na temu "Woyzeck u kazalištu i na filmu", na kojoj gostuju glavni glumci predstave Hana Selimović i Dean Krivačić, redateljica Anica Tomić te filmski kritičari Dejan Durić i Saša Stanić.

"Filmske mutacije: 11. festival nevidljivog filma" na programu je Art-kina 18. i 19. siječnja, a započinje filmom "Duh košnice" Víctora Ericea nakon kojeg će se održati razgovor s redateljem i gostima Filmskih mutacija.

Prosinački hitovi "Kvadrat", "Van Goghov misterij" i "Sretan kraj" ponovno su na programu u siječnju, a pridružuju im se dokumentarni film o otmici u službi kulturnog razvoja Sjeverne Koreje – "Ljubavnici i despot"; topla, osvježavajuća i graciozno životna drama "Projekt Florida" te "Dunkirk", ratna drama o spašavanju savezničkih vojnika za vrijeme 2. svjetskoga rata te novo remek-djelo proslavljenog Christophera Nolana .

U Mini Art-kino vraćaju se i "kino učionice", koje 30. siječnja donose okrugli stol na temu "Marginalne".

Poslušajte:

Karla Dolenčić iz Art-kina, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari