Početak sezone u HNK Zajcu: veliki koncert, dvije premijere i gostovanje

Početak sezone u HNK Zajcu: veliki koncert, dvije premijere i gostovanje

Intendant u orkestru - Marin Blažević (Foto: Pixsell)

Kazališna sezona HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci otvorit će se 29. rujna koncertom "Juranić i Jurinić", na kojem će nastupiti pijanist Aljoša Jurinić uz orkestar Opere toga kazališta i pod ravnanjem Zorana Juranića.

Na programu su skladba Ivana Zajca "Rapsodia fiumana", Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva i Sedma simfonija Ludwiga van BeethovenaAljoša Jurinić je najveći uspjeh u karijeri ostvario 2012. godine, pobijedivši na uglednome pijanističkom natjecanju "Robert Schumann", a 2015. godine postao je prvi hrvatski pijanist koji je nastupio u finalu uglednoga Međunarodnoga pijanističkog natjecanja "Fryderyk Chopin" u Varšavi. 

Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj. Školovao se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču, na Scuola di Fiesola u Italiji, a sad je na Hochschule für Musik "Franz Liszt" u Weimaru. Zoran Juranić stalni je dirigent u zagrebačkome HNK, stalni gost dirigent Opere Srpskoga narodnog pozorišta u Novom Sadu i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Na konferenciji za novinstvo najavljena je i premijera Brešanove "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja" u izvedbi Talijanske drame HNK. Režira je talijanski redatelj Luca Cortina, a tekst je na istromletačkome dijalektu talijanskog jezika, karakterističnim za Istru i Kvarner. 

Kako je rekao Cortina, prema predstavi su željeli uspostaviti suvremeni kritički odnos. "Željeli smo ne samo prenijeti radnju u današnje vrijeme, nego razumjeti što se događalo u vrijeme u koje je Brešan postavio predstavu, i to na planu međuljudskih odnosa, s težištem na socijalnim i kulturološkim pitanjima, a manje na političkim", istaknuo je. 

Predstava je iz svoje izvorne lokacije, Dalmatinske zagore, premještena na neprecizirano područje Istre ili Kvarnera, rekla je ravnateljica Talijanske drame Rosanna Bubola. Autorica prilagodbe je Željka Udovičić Pleština. Glumit će Mirko SoldanoLucio SlamaIvna BruckElvia NacinovichBruno Nacinovich i drugi glumci Talijanske drame te Denis Brižić iz riječke Hrvatske drame. Premijera je na programu 30. rujna.

Premijera baleta "Macbeth", po istoimenoj Shakespeareovoj tragediji, najavljena je za 7. listopada. Koreografkinja je nova ravnateljica riječkoga Baleta Maša Kolar. Autori glazbe su Tena Novak i Višeslav Laboš, a nastupit će Ali Viktor TabbouchKsenija Duran KrutovaNika LilekLaura OrlićMarta Voinea ČavrakMarta Kanazir i drugi plesači. Maša Kolar istaknula je kako to nije samo plesna predstava, nego intermedijska, zbog podjednake važnosti svjetla, glazbe i drugih elemenata.  

Najavljeno je i gostovanje izraelskog kazališta Malenki u riječkome HNK 2. listopada predstavom "Priča nezakonitog sina", u režiji i prilagodbi izraelskoga redatelja Michaela TeplitskyjaParalelno s pripremama za novu sezonu, u tijeku su i radovi na tehničkoj obnovi kazališta. Sezonu najavljuje intendant Marin Blažević:

Blažević: Tri čitanja Shakespearea u tjedan dana, pripremio Albert Petrović

Komentari