Počinje Periskop: tri tjedna plesnih predstava, radionica i jedne izložbe

Počinje Periskop: tri tjedna plesnih predstava, radionica i jedne izložbe

Staging a play: Tartuffe (Foto: Jelena Janković / Prostor plus)

Ovogodišnji Festival suvremenog plesa i pokreta Periskop u tri tjedna, od 22. rujna do 10. listopada, riječkoj plesnoj sceni i publici donosi ukupno 14 izvedbi. Već u subotu 22. rujna u pretprogramu gledamo predstavu Matije Ferlina "Staging a play: Tartuffe" u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

Riječ je o drugom komadu iz ciklusa "Staging a Play", rađenom prema poznatoj Molièreovoj komediji "Tartuffe", koju je koreograf i autor Matija Ferlin inovativno preveo u plesni jezik. Izvedba je u 20 sati u HKD-u na Sušaku, a u Rijeku stiže suradnjom s Plesnom mrežom Hrvatske i HNK Zajcom.

Uz uvođenje međunarodnog programa i suradnji, kao novosti ovog još uvijek mladog, ali perspektivnog festivala, glavna okosnica i dalje ostaje decentralizacija plesne umjetnosti u Hrvatskoj, kroz predstavljanje domaće i lokalne plesne scene, uz još jedan izložbeni te četiri edukativna programa, najavljuju organizatori iz Prostora plus.

Ipak, službeno otvorenje festivala dogodit će se u petak 28. rujna u 18:30 sati na Kontu, čime festival izlazi u javni prostor grada prezentacijom rezultata radionice partneringa pod mentorstvom Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića.

Nakon toga u HKD-u na Sušaku slijedi "ALIEN EXPress", živa, promjenjiva izvedba slovenskog plesnog dvojca Žigana Krajnčana i Gašpera Kunšeka. Posjetitelji će također moći pogledati izložbu "Začetak suvremenog plesa na Kvarneru", retrospektivni fotografski pregled koreografske produkcije plesne skupine Labis, nastao od 1988. do 1995. godine.

Međunarodnim gostovanjima predstavit će se "Quintetto" talijanskog redatelja, koreografa i izvođača Marca Cheneviera, zatim "Heroj 2.0. - Predstava svih predstava" Uroša Kaurina i Vite Weisa, predstavnika nove perspektivne generacije slovenskih kazališnih autora, te "Tiger Lilies", interaktivna međugeneracijska plesna predstava u režiji Sanje Tropp Frühwald te produkciji umjetničkih organizacija VRUM i Dschungel Wien.

Gostovanja "ALIEN EXPressa" i "Quintetta" ostvarena su u partnerstvu s europskom mrežom Aerowaves koja djeluje kao hub za otkrivanje i promoviranje plesa i omogućuje izvođačima da dođu do publike koja inače nije upoznata s plesnom umjetnosti.

Bogati program iz domaće produkcije donosi plesne predstave "Ti", autora i izvođača Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića iz Masa Dance Company, te "Shake it off" Brune Isakovića i Mie Zalukar. Uz to, pripremljen je program koji predstavlja lokalne autore te Novi horizonti - programski pravac kojim se prezentiraju prva plesna autorska djela.

Ovogodišnji Periskop uvodi i novi programski ciklus predstava novog cirkusa, među kojima su "Zvuk i tijelo" Dore Popić i Miše Komende s disciplinom aerial hoop-a, "Feng Shui" Tanje Puklek i Filipa Borellija te "Pushing Bo(un)d(ar)ies" Lee Ovčarić i Petre Kožljan, u kojoj se propituje vještina hodanja na štulama i njene granice.

Edukativni program bit će namijenjen različitim generacijama. Već spomenutom radionicom partneringa otvorit će se sam festival, a nastavlja se i suradnja s plesnom kritičarkom i teoretičarkom Ivanom Slunjski, koja će ove godine voditi dvije edukativne radionice plesne kritike za odrasle te radionicu za djecu - a prijave na radionice već su otvorene. Suradnja s KLIKER festivalom nastavlja se pak kroz međugeneracijsku plesnu radionicu, uz predstavu "Tiger Lilies" za polaznice svih dobnih skupina. Cjelokupan program s više informacija potražite na mrežnim stranicama Periskopa.

Komentari